Premium Lock Veel meer dan ruimtegevechten en pulpromans

25 maart 2019Leestijd: 7 minuten
Het ruimteschip Enterprise uit de Amerikaanse tv-serie Star Trek, die vanaf 1966 was te zien. Foto: CBS Photo Archive/Getty Images

Intelligente speculatie of vermakelijk escapisme? A Journey into the Unknown in de Rotterdamse Kunsthal laat zien dat sciencefiction meer is dan ruimtegevechten en pulpromans.

To boldly go where no man has gone before’, luidde het credo waarmee de bemanning van ruimteschip Enterprise vanaf 1966 in de Amerikaanse tv-serie Star Trek de geheimen van de kosmos begon te exploreren. ‘Stoutmoedig gaan waar niemand ooit is gegaan.’ Het geldt voor iedereen die zich ooit in welk medium dan ook met sciencefiction heeft ingelaten.

Verrassend accurate toekomstvoorspellingen

De Van Dale biedt de volgende omschrijving van het fenomeen: ‘In de toekomst spelende verhalen waarin natuurwetenschappen en techniek een grote rol spelen.’ Het verleggen van grenzen en het openen van nieuwe perspectieven genieten daarbij altijd de hoogste prioriteit. Bezit het eindresultaat ook nog eens profetische eigenschappen, dan is dat mooi ­meegenomen. Zo zijn er tal van boeken volgeschreven over de verrassend accurate toekomst­voor­spellingen in Star Trek en bleek ook de Franse auteur Jules Verne een vooruitziende blik te hebben gehad.

 De bedenker van Star Trek  (Gene Roddenberry) behoorde overduidelijk tot de positivistische dromers

Science Fiction. A Journey into the Unknown, de tentoonstelling die de Rotterdamse Kunsthal in samenwerking met het Londense Barbican Centre heeft ­georganiseerd, belicht vele facetten van het fenomeen – van beeldverhalen, film en wereld­literatuur tot kunst, design en interactieve installaties.

Net als horror, dat soms als het zwakbegaafde broertje van sciencefiction wordt gezien, heeft het genre van meet af aan vertegenwoordigers van zowel de hoge kunsten als low culture aangetrokken. De auteurs, regisseurs en andere kunstenaars die zich inlieten met sciencefiction, kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee kampen: utopisten en zwartkijkers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw