Stedelijk Museum

Beatrix Ruf: ‘Beschuldigingen ongefundeerd’

07 november 2017

Beatrix Ruf, de voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam noemt de beschuldigingen aan haar adres dinsdag ongefundeerd. In oktober stapte Ruf op na duidelijk werd dat er sprake was van belangenverstrengeling.

Destijds gaf Ruf aan dat ze haar ontslag indiende om de reputatie van het museum te redden. In een interview via email met The New York Times ontkent ze nu alle aantijgingen.

‘In tegenstelling tot diverse berichtgeving, heb ik nooit een half miljoen per jaar verdiend aan verborgen nevenactiviteiten terwijl ik directeur was van het Stedelijk Museum. Ik verdiende in die periode ongeveer 100.000 euro per jaar aan door het Stedelijk goedgekeurde nevenactiviteiten’, zegt ze. Ruf stemde volgens de Amerikaanse krant in met een exclusief interview, omdat ze zo haar rol hoopt te verhelderen in wat ze een ‘misverstand’ noemt.

Stedelijk Museum: toezicht op Beatrix Ruf deugde van geen kant

‘Inkomsten uit werkzaamheden voordat ik directeur werd’

‘De 437,000 euro winst uit mijn Kamer van Koophandel jaarverslag 2015 – die heeft geleid tot veel foutieve berichtgeving – is in werkelijkheid gebaseerd op legitieme inkomsten uit werkzaamheden die plaatsvonden voordat ik directeur werd van het Stedelijk’, gaat Ruf verder. Om te voorkomen dat het jaarverslag van 2016, dat ze net rond heeft, tot ‘vergelijkbare misverstanden leidt’ brengt Ruf haar verhaal nu naar buiten.

De hoge inkomsten van haar bedrijf Currentmatters BV komen van een cadeau dat Ruf naar eigen zeggen kreeg van de Zwitserse uitgever Michael Ringier. Deze gift van omgerekend 863.000 euro heeft ze in twee termijnen in 2015 en 2016 ontvangen. De Zwitser zou haar hiermee hebben bedankt voor hulp bij het opbouwen van zijn kunstcollectie.

Naast haar baan als directeur een bureau voor kunstadvies

Begin oktober werd bekend dat Ruf naast haar baan als directeur een bureau voor kunstadvies runde, Currentmatters BV. Dat bureau adviseert verzamelaars die overeenkomsten aangaan met het Stedelijk Museum, openbaarde NRC Handelsblad. Bij haar aanstelling was afgesproken dat haar nevenfuncties niet met haar directiefunctie mochten botsen. Ruf had zeker twintig nevenactiviteiten, verdeeld over tien landen.

De naam van haar adviesbedrijf ontbrak op het overzicht van haar nevenactiviteiten. Het bedrijf boekte in 2015 een winst van bijna een half miljoen euro, ruim drie keer het jaarsalaris van Ruf bij het Stedelijk. Volgens Ruf komt dat dus door de gift.

Twee onafhankelijke experts onderzoeken het functioneren en de beloning van de leiding van het museum. De resultaten hiervan worden na afloop openbaar gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.