Stedelijk Museum

Stedelijk-directeur Ruf stapt op na commotie over bijklussen

17 oktober 2017

Beatrix Ruf, de Duitse directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, stapt per direct op. Dat is maandagavond besloten tijdens een vergadering van de raad van toezicht.

Ze doet dat volgens de raad naar aanleiding van ‘speculaties in de media in de afgelopen weken, die mogelijk een impact kunnen hebben op de reputatie van het museum’.  Haar onmiddellijke vertrek bij het Stedelijk Museum wordt dinsdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie, schrijft Het Financieele DagbladHet personeel is dinsdagochtend ingelicht over het opstappen van Ruf.

Ruf (57) kwam, na bekendmaking van het nieuws, met een eerste reactie. ‘Voor mij staat het belang van het museum voorop, boven dat van mijzelf als individu. ‘Om die reden is terugtreden nu de juiste stap. Ik wens het museum enorm veel succes toe in de toekomst, want dat verdienen het museum, alle mensen die er werken, de bezoekers en iedereen die het museum steunt.’

Het managementteam van het museum neemt de taken van de directeur over, schrijft Het Parool.  Samen met een zakelijk interim-directeur die op korte termijn wordt aangesteld. Onlangs is namelijk ook zakelijk directeur Karin van Gilst vertrokken bij het museum. Ruf krijgt nog drie maanden doorbetaald, zoals is afgesproken in de arbeidsvoorwaarden.

Niet alleen bemiddelaar maar ook belanghebbende

Vorige week werd bekend dat Ruf naast haar baan als directeur een bureau voor kunstadvies runt. Dat bureau adviseert verzamelaars die overeenkomsten aangaan met het Stedelijk Museum, openbaarde NRC Handelsblad. Bij haar aanstelling was afgesproken dat haar nevenfuncties hiermee niet mochten botsen. Ruf had twintig nevenactiviteiten, verdeeld over tien landen.

Opmerkelijk is dat Ruf, als ze de eigenaar van een kunstwerk advies geeft, niet alleen optreedt als bemiddelaar, maar ook als belanghebbende. Haar bedrijf Currentmatters, dat kunstadvies geeft, boekte in 2015 een winst van 437.306 euro, blijkt uit het jaarverslag bij de Kamer van Koophandel. Ook adviseerde ze in die functie bruikleengevers van het museum. Belangenverstrengeling dus.

Toen Ruf in 2014 bij het Stedelijk Museum werd aangesteld, liet zij onvermeld dat ze eigenaar is van de bv die kunstadvies geeft. Dit was ook niet opgenomen in het jaarverslag van het museum. De komende tijd evalueren twee onafhankelijke experts het functioneren en de beloning van de leiding van het museum. De resultaten hiervan worden openbaar gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.