cultuur

Vervolging Stephen Fry dreigt: ‘God is absolute maniak’

08 mei 2017Leestijd: 2 minuten

De Britse schrijver, presentator en acteur Stephen Fry heeft zich de woede van katholieke Ieren op de hals gehaald. Op de Ierse televisie zei Fry: ‘Waarom zou ik een God respecteren die kwaadwillig en achterlijk is, en een wereld vol onrecht en leed schept?’

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Fry deed zijn uitspraken in de televisieshow The Meaning of Life. De uitzending was in 2015. Dit weekend werd bekend dat de Ierse politie werkt aan een strafrechtelijk onderzoek, en sluit niet uit dat dit zal leiden tot een vervolging van de schrijver en komiek, omwille van godslastering. Een veroordeling zou kunnen leiden tot een boete van maximaal 25.000 euro.

Stephen Fry was te gast in het Ierse televisieprogramma The Meaning of Life van de Ierse omroep RTÉ. Toen hem werd gevraagd wat hij zal zeggen als hij oog in oog staat met de Heilige Vader, zei hij: ‘Dan zou ik zeggen, botkanker, waar slaat dat op? Hoe durf je een wereld te scheppen waarin misère bestaat waaraan we niets kunnen doen? Het klopt niet, het is in- en inslecht.’

De acteur zei dat hij beter met de Griekse goden door één deur zou kunnen, omdat die zichzelf niet zien als ‘alziend, alwetend en altijd goed’.

Totale egoïst

‘De God die dit universum schiep, is duidelijk een gek, een absolute maniak en een totale egoïst,’ zegt Fry. ‘We worden verondersteld dat we hem de hele dag op onze knieën danken. Wat voor God wil nou zoiets?’ De uitspraken van Fry werden op YouTube meer dan zeven miljoen keer bekeken.

Een aanwezige in het publiek deed aangifte. Tegen de Britse krant The Guardian zegt hij niet alleen Stephen Fry te willen vervolgen, maar ook de omroep die dit uitzond. ‘Ik ben niet persoonlijk getroffen door de woorden van Fry, maar ik vind wel dat het om een misdadige vorm van blasfemie gaat.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.