Wielrennen

Historische overwinning: Tom Dumoulin wint Giro d’Italia

28 mei 2017

Tom Dumoulin is de eerste Nederlander die de Giro d’Italia heeft gewonnen. De Limburger schreef zondagavond geschiedenis door bij de honderdste Ronde van Italië zijn achterstand in te halen.

Bij de afsluitende tijdrit kon hij het verschil met de Colombiaan Nairo Quintana ruimschoots goedmaken. Het ging om een laatste race van 29,3 kilometer. Al snel bleek dat de tijd van Dumoulin goed genoeg was om de ronde te winnen.

2017-05-28 17:19:46 MILAAN - Tom Dumoulin komt over de finish tijdens de slotetappe van de Ronde van Italie tussen Monza en Milaan. ANP BAS CZERWINSKI

‘Het is echt te gek,’ zegt Dumoulin (26), die over zijn woorden struikelt. ‘Ik kan het niet met woorden beschrijven. Het was een zenuwslopende dag, maar ik zat er lekker in. M’n benen voelden goed. Het lukte gewoon. Ik kan het niet geloven, ik was ook zo zenuwachtig.’

Van Emden snelste tijdrit

Zondag stond de wielrenner – de kopman van het Sunweb-team – nog vierde, maar bij de eindrit zette hij een geweldige tijd neer. Het roze van de Giro kleurde zondag oranje: Nederlander Jos van Emden reed ook nog eens de snelste tijdrit.

In 1980 won een Nederlander voor het laatst een grote ronde. Joop Zoetemelk won dat jaar de Tour de France. Dumoulin schrijft 37 jaar later geschiedenis met zijn overwinning in de Giro d’Italia.

De laatste bergrit afgelopen vrijdag naar Piancavallo was zwaar voor Dumoulin. De Limburger moest zijn roze trui inleveren. Concurrent Quintana had een voorsprong van 38 seconden, en fietste de tijdrit in het roze. Dat hielp Dumoulin zondag: hij reed de tijdrit in zijn eigen, op maat gemaakte pak.

 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.