Kunst Premium Corner

Gelach om kunstzinnige onzin van hoog niveau

29 mei 2017

Humor in de beeldende kunst is een veelbelovend thema. Vooral de afgelopen eeuw bracht veel voorbeelden die oorspronkelijk en intelligent zijn. Maar Nederland liep hierin nooit voorop, dus is het toch een verrassing dat ook Nederlandse kunst echt geestig kan zijn.

Tentoonstelling over humor in de ­Nederlandse beeldende kunst van de afgelopen eeuw, op twee Haarlemse locaties.

In de zalen van De Hallen klinkt spontaan gelach en er wordt breed geglimlacht. Het is 101 jaar geleden dat in Zürich, midden in de Eerste Wereldoorlog, de dada-beweging begon. Die maakte ook in Nederland meteen de weg vrij, met kunstenaars als Theo van Doesburg en Paul Citroen, voor kunstzinnige onzin van hoog niveau. Het werkte ook later in het kunstklimaat door.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.