#Boeken

Hugo Camps interviewt 27 journalisten over hun vak

13 januari 2017

De beste interviews van Hugo Camps met journalisten zijn eindelijk gebundeld. Het eerste – met Paul Witteman – dateert van 1990. In de kwart eeuw die volgde, is de journalistiek sterk veranderd, maar zijn de reflexen veelal dezelfde gebleven.

In Koningin der Aarde: 27 journalisten over hun vak laat Camps Jan Blokker, Sascha de Boer, Johannes van Dam, Charles Groenhuijsen, Simon Kuper, Wilma Nanninga, Kees Sorgdrager, Paul Witteman en vele andere prominente journalisten aan het woord.

Spanningen tussen ideaal en werkelijkheid

De titel van het boek is ontleend aan een uitspraak van de advocaat Dirk Donker Curtius. Hij noemde de pers in de negentiende eeuw de ‘Koningin der aarde’. Zonder haar blijft de samenleving in nevelen gehuld.

Genoeg critici denken daar anders over. Die vinden dat journalisten broddelwerk leveren en weigeren verantwoording af te leggen. De spanning tussen ideaal en werkelijkheid is een van de thema’s van dit boek.

Hugo Camps werkt sinds 1986 voor weekblad Elsevier, waarvoor hij voornamelijk interviews maakt. Hij schrijft ook columns over sport voor Nederlandse en Vlaamse kranten. Voordat hij bij Elsevier begon, was Camps oorlogsverslaggever en hoofdredacteur van Het Belang van Limburg. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.