#Boeken

Deze boeken publiceerden Elsevier-redacteuren in 2016

19 december 2016Leestijd: 3 minuten

Wat publiceerden redacteuren en medewerkers van Elsevier verder zoal? Een overzicht

Gerlof Leistra en Annemarie van Ulden
Biografie van de bajes
Just Publishers, 288 pagina’s, € 19,95boek2
Geen celdeur van de Bijlmer­bajes bleef dicht voor Elseviers misdaadverslaggever Gerlof Leistra en voormalig Elsevier-­redacteur Annemarie van Ulden. Gedurende de twee jaar dat zij vrijelijk door de zes torens van de Amsterdamse gevangenis mochten dwalen, spraken zij met iedereen: van gedetineerden tot bewakers en van bestuurders tot dominees. Hun boek beschrijft de geschiedenis van ‘s lands bekendste penitentiaire inrichting, voordat die in juni voorgoed werd gesloten.

Simon Rozendaal
Alles wordt beter! Nou ja, bijna alles
Atlas Contact, 312 pagina’s, € 21,99boek3
Bang dat het de verkeerde kant op gaat met de wereld? Ongerust geworden door de onheilsprofeten op tv? Nergens voor nodig, schrijft Simon Rozendaal, sinds 1986 wetenschapsredacteur bij Elsevier. Water en lucht zijn schoner dan ooit, we zijn welvarender dan al onze voorouders, en nog nooit was de kans om door geweld om het leven te komen zo klein als in deze tijd. Alles wordt beter! is, net als zijn voorganger Het Grote Goed Nieuws Boek uit 2006, een boek met een geruststellend optimistische boodschap, onderbouwd met keiharde feiten en cijfers.

René van Rijckevorsel
Zim
Cargo, 320 pagina’s, € 19,99boek6
Na de afscheidsdienst van een studievriend in Zimbabwe hoopt de jonge Nederlandse arts Felix Wellenstein het boerenbedrijf te kunnen bezoeken dat president Mugabe zijn grootvader ooit afhandig maakte. Maar eenmaal in Zimbabwe raakt Felix verstrikt in een wereldomspannend complot. Terwijl de gehei­me politie hem opjaagt in een spectaculaire tocht door zuidelijk Afrika, ­ontrafelt hij een ­onop­gehelderd deel van zijn familiegeschiedenis. Voor zijn thrillerdebuut Tunis kreeg René van ­Rijcke­vorsel, lid van de hoofdredactie van Elsevier, in 2015 de Schaduwprijs.

Geerten Waling
Zoeken naar de democratie in Amerika
Elsevier Boeken, 120 pagina’s, € 9,95boek4
De Verenigde Staten hebben de oudste democratie ter wereld – al zou je dat haast vergeten na de spraakmakendste presidentsverkiezingen ooit, waarin moest worden gekozen tussen de minst populaire kandidaten aller tijden. Maar al eeuwenlang reizen Europeanen naar Amerika om met eigen ogen de cultuur van gelijkheid en individualisme te aanschouwen. Historicus Geerten Waling deed dat in de zomer van 2016, met onder zijn arm de klassieker Over de democratie van Amerika van Alexis de Tocqueville.

Paul Cliteur en Afshin Ellian
Legaliteit en legitimiteit: de grondslagen van het recht
Leiden University Press, 266 pagina’s, € 30boek1
Wat zijn de belangrijkste waarden van onze samenleving? En hoe veranderen zij in een maatschappij die steeds multicultureler en multireligieuzer wordt? Afshin Ellian, die op elsevier.nl driemaal per week blogt over uiteenlopende onderwerpen, probeert met zijn Leidse collega-hoogleraar Paul Cliteur een antwoord te formuleren op de vraag hoe de rechtsstaat moet omgaan met religie. Wetenschappelijk boek, interessant voor ­iedere betrokken burger.

Rik Kuethe
Alle 45 Amerikaanse presidenten
Elsevier Boeken, 248 pagina’s, € 14,95beok5
De eerste editie van dit boek, in 2008 verschenen onder de titel Alle 44 presidenten, werd een bestseller. Amerika-kenner en oud-diplomaat Rik Kuethe, sinds 1985 buitenlandredacteur bij ­Elsevier, schetst met vermakelijke anekdotes de levens van de presidenten van de Verenigde Staten, en heeft daarbij bijzondere aandacht voor hun relatie met Nederland. In deze achtste druk ook een profiel van de nieuwe president Donald Trump en een ruime terugblik op de acht jaar waarin Barack Obama het Witte Huis bewoonde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.