cultuur

Platenlabel ziet in treitervlogger Zaandam ‘stem van een generatie’

28 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De beruchte Zaanse vlogger Ismail Ilgun heeft een contract getekend bij TopNotch. Het bekende platenlabel zal de pr op zich nemen voor de vlogs en wil met Ilgun werken aan ‘nieuwe concepten’.

‘Ik wil een documentaire maken. Over achterstandswijken. Hoe is het om daar te wonen, welke problemen mensen mensen,’ vertelt de 19-jarige Ilgun aan De Volkskrant.

Intimideren en bedreigen
Ilgun kwam deze zomer in het nieuws door zijn vlogs over de wijk Poelenburg in Zaandam. In zijn video’s werden agenten, journalisten, politici en buurtbewoners in de buurt van de lokale supermarkt bedreigd en geïntimideerd. Volgens het AD probeerde Ilgun met zijn vlogs vooral om uit de schulden te komen.

De vlogger werd uiteindelijk opgepakt wegens opruiing en zat een tijdje vast. Zelfs premier Mark Rutte (VVD) bemoeide zich met de kwestie en noemde Ilgun en zijn vrienden ‘tuig van de richel’.

Tuigvlogger ‘is stem van een generatie’
Blijkbaar ziet platenlabel TopNotch toch wat in Ilgun, wiens ‘hoodvlogs’ soms honderdduizenden keren worden bekeken. ‘Wat Ilgun als jongen van negentien in zijn eentje heeft bereikt in zo’n korte tijd, dat is niet normaal,’ zegt David Koster, projectmanager bij TopNotch. ‘Ilgun is de stem van een generatie.’

Kees de Koning, directeur van het bedrijf waar artiesten als Lange Frans, Ronny Flex en Lil Kleine staan gecontracteerd, zegt dat al gebleken is hoe succesvol Ilgun is. ‘Ismail heeft meer bereikt in vijf weken dan de publieke omroep in heel 2016.’

TopNotch brengt naast hiphopmuziek ook boeken uit en produceert films voor multiculturele jongeren. Het bedrijf zegt dat Ilguns vlogs hierbij aansluiten en dat ze hem willen helpen in zijn ontwikkeling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.