cultuur

Mysterieuze melodieën geïnspireerd op Ovidius

03 oktober 2016

De Orpheus-mythe loopt als een rode draad door de muziekhistorie. Veel componisten richten zich op de kern: de mislukte missie van de zanger om zijn jonggestorven geliefde Euridice uit de onderwereld te bevrijden.

IJslander Jóhann Jóhannsson zoemt in op het verhaal uit Ovidius’ Metamorphosen, als Orpheus na zijn dood wordt herenigd met Euridice. Al gaat het op zijn album Orphée niet om de geliefden, maar om het zoeken en weer ontmoeten van noten.

Ooit schreef Jóhannsson muziekfragmenten die hij onvoltooid moest laten. Na zijn verhuizing naar Berlijn kwam hij ze opnieuw tegen, in een andere wereld. Mysterieus stromen zijn melodieën, zoals de Styx in de Hades – muziek uit een mooie binnenwereld.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Jóhann Jóhannsson Orphée  (Deutsche Grammophon, cd) € 19,99
Vier van de vijf sterren

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.