cultuur

‘Verschrikkelijke dag’ in Rio: welke Nederlandse sporters grepen mis?

14 augustus 2016

Zaterdag 12 augustus was een cruciale dag voor veel Nederlandse sporters in Rio. Na het succes van vrijdag, hoopten onder anderen Dafne Schippers en zwemster Ranomi Kromowidjojo op een medaille, maar de sporters grepen helaas mis.

Na een sterke halve finale kon Schippers, op de 100 meter sprint, geen podiumplaats veroveren. De Utrechtse eindigde als vijfde in de finale, terwijl de Jamaicaanse Elaine Thompson er met goud vandoor ging.

Lastige positie en fysieke problemen

Schippers rende in de negende baan, een lastige positie: zo kon zij haar tegenstanders niet goed in de gaten houden. ‘Ik was ontspannen, maar baalde wel dat ik in baan negen moest lopen,’ zegt de sprintster zelf. ‘Ik kon niet zien hoe ik lag in de race en dat is ook zeker bepalend geweest. Ik kon gewoon niet mee in de strijd daardoor.’

Daarnaast gaf de Utrechtse topsporter aan last te hebben van een ‘fysiek probleem’. Zij wilde niet ingaan op details, maar haar coach zei dat hij al verrast was dat Schippers aan de start verscheen. ‘Soms gebeurt er tijdens de training iets geks, iets onverwachts,’ aldus trainer Bart Bennema.  Maar de medische staf heeft goed werk verricht. Op het moment dat het gebeurde, dacht ik: Dafne kan naar huis.’

Wat het fysieke probleem precies is, wil het team van Schippers niet weggeven, om de ‘concurrentie niet wijzer te maken’. Schippers kan namelijk nog voor een podiumplek gaan tijdens de 200 meter sprint.

Kromowidjojo baalt van ‘mislukt toernooi’

Misschien nog wel meer teleurgesteld was Kromowidjojo. De zwemster eindigde op de zesde plaats na de 50 meter vrije slag. ‘Ik wilde alleen maar keihard zwemmen. Ik ben alleen maar bezig geweest met mijn eigen race, maar het was niet goed genoeg,’ zei Kromowidjojo achteraf. ‘Het is een mislukt toernooi te noemen.’

naaktfietsenDe Olympische spelen breken een gesloten land open. In 2008 geldt dat voor China, tachtig jaar geleden gold het ook voor Nederland: ‘De zomer van 1928’

Eerder op zaterdag pakte baanwielrenster Elis Ligtlee wél een plak. De Nederlandse sleepte goud in de wacht op het wielrenonderdeel ‘keirin’. ‘Ik ben olympisch kampioen, bizar. Ik stond helemaal te shaken. Ik heb hier zelfs niet eens van durven dromen,’ zei Ligtlee.

Ligtlee moet zich op zondag weer bewijzen en ook de hockeymannen en volleybalvrouwen spelen belangrijke wedstrijden. Dorian van Rijsselberghe is al zeker van een gouden medaille: hij prolongeerde zijn titel op vrijdag en hoeft zondag in Marina da Glória de race alleen af te maken om de plak te veroveren.

Olympische Spelen terug in de tijd >
         2000                     1984                      2008                   1984                     1980                   2012
     coca cola spelen      de zomer van 1928   olympische spelen 1984        olympische spelen goud

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.