cultuur

Bekritiseerde rockband De Staat: ‘Subsidiegeld is niet om te chillen’

04 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Er is veel kritiek op de subsidie van meer dan een miljoen euro voor de populaire Nederlandse rockgroep De Staat. Voorman Torre Florim en het Fonds Podiumkunsten verdedigen de gift.

Het Fonds Podiumkunsten maakte deze week bekend vier jaar lang 263.000 euro aan subsidie over te hebben voor De Staat. De naam valt op tussen andere groepen die subsidie krijgen, vooral festivals en orkesten. De Staat, een rockgroep uit Nijmegen, bracht de afgelopen jaren verscheidene albums uit die hoog in de Top 100 terechtkwamen en gingen vrijwel alle grote festivals in ons land af.

Veel mensen hebben kritiek op het besluit van het Fonds om De Staat wel subsidie te geven, maar de aanvraag van een festival als Noorderslag af te wijzen.  Ook worden vraagtekens gezet bij de rol van bandmanager Arjo Klingens. Zij is namelijk ook een van de ruim 150 adviseurs van het Fonds Podiumkunsten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Donderdag reageerde zanger Torre Florim op de ophef. Tegen 3FM-dj Giel Beelen zei hij dat ‘sommige mensen denken dat wij het geld in onze zak krijgen en dan kunnen chillen’. Dat is niet het geval, legt Florim uit, want de subsidie moet worden gebruikt om onder anderen technici en lichtmensen te betalen.

Kritiek kan de Staat wel hebben
De kritiek vindt Florim prima, houdt hij vol. ‘Het is een standpunt dat je kan hebben. Er zijn ook veel mensen die niets met voetbal hebben, maar waar dan een voetbalclub uit de brand wordt geholpen door een gemeente.’

Henriëtte Post, directeur van het Fonds, zei zich tegen het AD juist te verwonderen over alle ophef. ‘Wie weleens naar concerten van De Staat is geweest, weet dat het om meer gaat dan vijf jongens op een podium. Ze maken er een multimediale show van.’

Dit jaar had het Fonds Podiumkunsten bijna dertig miljoen aan rijksgeld te verdelen, in de vorm van meerjarige subsidies. Dat is door bezuinigingen wel een derde minder dan vier jaar geleden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.