cultuur

De Graafschap blijft definitief in de Jupiler League

15 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdagmiddag besloten De Graafschap als negentiende club niet tot de Eredivisie toe te laten. De rechter ging niet mee in de verontwaardiging van de Doetinchemmers die vonden dat ‘vooral de licentiecommissie heeft gefaald’ waardoor ze alsnog een plek in de Eredivisie verdienen.

Voorzieningenrechter Maarten Heinnemann van de Utrechtse rechtbank, zegt dat het ‘praktisch onuitvoerbaar’ is om De Graafschap een plek in de Eredivisie te geven.

Het argument van de rechtbank is dat een twintigste club in de Eredivisie, naast gevolgen voor het competitieschema ook invloed heeft op de Eerste Divisie. Het zou onmogelijk zijn om de verdeling van live tv-uitzendingen, uit/thuis verhouding en afstemming met gemeenten en politie binnen drie weken geregeld te hebben.

De Doetinchemse club was in mei uit de Eredivisie gedegradeerd, maar mocht terugkeren als FC Twente teruggezet zou worden naar de Jupiler League. De licentiecommissie had in eerste instantie besloten om FC Twente te degraderen, maar beroepscommissie van de KNVB heeft toch het besluit genomen om de Enschedese voetbalclub in de Eredivisie te laten, waarmee de kans op een plekje daar voor De Graafschap verkeken was.

De Graafschap mokt om degradatie

De advocaat van Danny Snijders van De Graafschap vindt dat de club gewoon recht heeft op een plekje in de eredivisie, ‘want in Doetinchem waren er ‘geen fraudegevallen’, ‘geen schulden’ en ‘geen malversaties’, meldt Voetbal InternationalHiermee doelt de advocaat op FC Twente, die ondanks wanbeleid wél in de eredivisie mag blijven.

De Graafschap heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan maar het is nog onduidelijk of de club dit gaat doen. Vooralsnog staat de eerste wedstrijd van de Doetinchemse voetbalclub gepland voor vrijdag 5 augustus. Zij openen dan het seizoen in de Jupiler League met een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.