cultuur

Plaatjesmakers en verhalenvertellers komen naar Haarlem

27 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Bekende illustratoren en aanstormende talenten komen in het weekend van 4 en 5 juni weer naar Haarlem, voor het tweejaarlijkse festival de Illustratie Biënnale. Een overzicht van de hoogtepunten.

Illustratoren zijn tegenwoordig niet alleen maar mensen die mooie plaatjes bij moeilijke artikelen maken en keurig binnen de lijntjes kleuren. Tekeningen lijken ineens hipper dan foto’s en door digitale technieken ligt er ineens een wereld open voor iedereen met een eenvoudige laptop.

Wie er meer over wil weten moet het weekend van 4 en 5 juni de Illustratie Biënnale in Haarlem bezoeken. Er is een digitale expositie, er worden prints verkocht en boeken gesigneerd door verschillende tekenaars. En als toefje op de taart zijn er verschillende internationaal vermaarde beeldmakers die lezingen geven. Bij elkaar geven ze een goed beeld hoe divers het begrip illustratie op dit moment is.

Floor Rieder komt vertellen over haar illustraties die ze voor Alice in Wonderland maakte. Stevige grafische zwart-wit tekeningen die het meer dan honderdvijftig jaar oude boek van Lewis Carroll weer helemaal hip maakt. Ze kreeg eerder een gouden penseel voor haar illustraties bij het informatieve jeugdboek Het Raadsel van alles wat leeft.

Verhalen vertellen
Ook zo’n hippe tekenaar is Noma Bar. Hij is eigenlijk vrij kunstenaar en maakt met vormen en tegenvormen visuele poëzie. De veelgevraagde Londense tekenaar maakt daarnaast veel tijdschrift covers, van The New Yorker tot The Guardian, die in een oogopslag een verhaal kunnen vertellen.

Job, Joris en Marieke treden buiten het platte vlak. Zij maken computeranimaties, waarbij de verschillende personages in 3-d tot leven komen. Soms in opdracht, zoals vorig jaar voor de start van de Tour de France in Utrecht. Soms ook als clip bij de muziek die ze met hun bandje Happy Camper maken. Dan zijn ze niet alleen maar beeldmaker maar ook verhalenverteller.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Helder
Iemand die ook graag verhalen verteld is Henning Wagenbreth. Hij werkt als illustrator ondermeer voor Die Zeit en The New York Times, maar maakt ook regelmatig affiches, platenhoezen en boeken. Soms samen met een schrijver maar als het uitkomt verteld hij zelf het verhaal. In zijn woonplaats Berlijn richtte hij het Ministerium für Illustration op.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Soms komen veel disciplines samen bij een tekenaar. Piet Paris maakt vooral heldere grafische tekeningen voor mode-tijdschriften maar was ook curator van de Arnhem Mode Biennale. Voor het Mode Design Hotel Modez in Arnhem bedacht hij het concept, het logo en voerde de art-direction.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.