cultuur

Debatavond Elsevier over de opstand van de kiezer

27 mei 2016

Is de kloof tussen de politiek en de burger te groot geworden? Krijgt Brussel steeds meer macht en verliezen ze daar de Nederlandse belangen uit het oog? Moet Nederland zorgen voor een sterke natiestaat?

Het zijn actuele vragen, maar eeuwenoude dilemma’s. In 1781 verscheen het pamflet Aan het Volk van Nederlandgeschreven door Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784). Van der Capellen, staande aan het begin van de moderne natiestaat, gaat uitgebreid in op zaken als de vrijheid van meningsuiting en de kloof tussen politiek en burger. Hij maakte zich sterk voor meer inspraak voor het volk, ook nu zijn er politici die dit voorstaan.

Op dinsdagavond 7 juni gaan in De Balie in Amsterdam diverse sprekers in op de actuele betekenis van het pamflet, het nut van de natiestaat en volkssoevereiniteit.

Aan het volkDit beroemde pamflet uit 1781 van ‘patriot’ Joan Derk van der Capellen tot den Pol is een scherpe aanklacht tegen de vriendjespolitiek van de regenten. Ingeleid door politiek historicus Ewout Klei. Bestel

Sprekers zijn onder anderen historicus en publicist Geerten Waling, coauteur van de boeken Wat is een natie? (2013) en De geboortepapieren van Nederland (2014) en socioloog en publicist Dick Pels, die onder andere Het Volk bestaat niet. Leiderschap en populisme in de mediademocratie en De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy schreef.

Historicus Ewout Klei, die onlangs een heruitgave van Aan het Volk van Nederland heeft ingeleid en kenner is van Joan Derk van der Capellen, zal een inleiding geven.

Datum: dinsdag 7 juni 2016
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
> Tickets

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.