Minder pretstudies, liever studie met goede kans op baan

07 mei 2014Leestijd: 1 minuut

Geen artiestenopleiding of communicatie, maar vaker techniek en gezondheidszorg: studenten kijken bij de keuze van hun studie meer naar arbeidsmarktperspectieven. Kansrijke studierichtingen winnen aan populariteit.

Dat blijkt uit een analyse van de instroomcijfers van universiteiten en hoge scholen van de afgelopen jaren, meldt de Volkskrant woensdag.

Landbouw

Het aantal jongeren dat kiest voor een agrarische opleiding is de afgelopen jaren flink gestegen. In vijf jaar tijd nam het aantal landbouwstudenten toe met bijna 40 procent.

‘Lichte’ studies met weinig kansen op de arbeidsmarkt, in de richtingen kunst, taal en cultuur en gedrag- en maatschappijstudies, zijn minder populair. Volgens onderzoekers, decanen en studieadviseurs vinden toekomstige studenten baanzekerheid belangrijker.

Dat studenten steeds meer kijken naar kansen op de arbeidsmarkt, heeft waarschijnlijk te maken met de stijgende werkloosheid. Jongeren komen moeilijker aan een baan.

Aanmeldingen

Het aantal toekomstige studenten dat zich dit jaar heeft ingeschreven voor technische studies is gestegen met 10 procent. De afgelopen vijf jaar is het aantal aanmeldingen voor studies op het gebied van taal en cultuur gedaald met 12,6 procent.

Dit jaar hebben bijna 66.000 jongeren zich aangemeld voor een universitaire studie, een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Voor het hbo hebben zich 105.095 studenten zich aangemeld, ongeveer evenveel als een jaar eerder.

Shari Deira
Webredacteur Shari Deira (1986) was tot december 2015 redacteur online bij EW.
Lees meer
Shari Deira

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.