carriere

‘Cao-lonen stijgen dit jaar met 1,5 procent’

04 februari 2014Leestijd: 2 minuten

De cao-lonen gaan dit jaar met ongeveer 1,5 procent omhoog, voorspelt werkgeversvereniging AWVN. Vakbond FNV laat weten vast te zullen houden aan een looneis van 3 procent.

Volgens het AWVN zijn er al voor ruim een miljoen werknemers cao-afspraken gemaakt. Daar is een gemiddelde loonstijging uitgekomen van 1,2 procent op jaarbasis.

Onrealistisch

Gezien de stijgende trend in het cao-overleg voorspelt de werkgeversvereniging een loonstijging van 1,5 procent voor het gehele jaar, ongeveer hetzelfde percentage als de raming van het Centraal Planbureau (CPB). Ook staat de verwachte loonstijging gelijk aan de jongste prognose voor de gemiddelde inflatie dit jaar. De lonen en prijzen zouden dit jaar aan elkaar gelijkstaan.

AWVN noemt de looneis van het FNV onrealistisch hoog. ‘We begrijpen dat werknemers na enkele jaren van koopkrachtverlies, meer hechten aan een hogere contractloonstijging. Maar het kan niet zo zijn dat de rekening van de recessie en het door de overheid veroorzaakte koopkrachtverlies bij de werkgever wordt neergelegd.’

Stakingen

Volgens de werkgeversvereniging werkt de door de vakbonden gehanteerde confrontatiekoers met stakingen ‘contraproductief’ en ‘slecht voor het bedrijfsleven en de werkgelegenheid’.

Dit jaar moeten ongeveer 425 collectieve contracten worden vernieuwd voor bijna drie miljoen werknemers. Het AWVN adviseert werkgevers over arbeidsvoorwaarden en cao-onderhandelingen.

Koopkracht

Ondanks de voorspellingen van het AWVN en het CPB, laat FNV weten vast te zullen houden aan een looneis van 3 procent. De vakbond noemt koopkrachtverbetering na jaren van koopkrachtverlies een ‘belangrijk punt’.

‘Het is goed voor het vertrouwen en een ondersteuning voor het lichte economische herstel dat we hebben,’ zegt een woordvoerder.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.