carriere

Vijf tips om uw concentratie op werk te verhogen zonder koffie

10 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Het is middag, u zit al de hele dag achter uw computer te werken, en uw gedachten beginnen af te dwalen. Een koffie- of rookpauze is niet bepaald gezond, maar toch wilt u zich weer energieker voelen.

Elsevier.nl zet vijf alternatieven op een rij voor een energie- en concentratieboost op kantoor.

1. Neem een ‘power pose’ aan

Trek u even terug in een stilteruimte of in de toiletten en neem twee minuten lang een andere houding aan. Als u de houding van een krachtpatser aanneemt, denkt uw lichaam dat u er echt een bent en zo presteert u beter.

Zet uw benen wijd, strek uw armen naar buiten, adem diep in. Neem de ruimte in, blaas u even helemaal op als een boze gorilla. Uw lichaamstaal vormt wie u bent, en door een power pose wordt u zelfverzekerder en energieker.

2. Lach

Wie lacht, produceert endorfines, hormonen die een prettig gevoel geven. Endorfines kunnen zelfs als pijnstiller werken en voor binding met anderen zorgen.

Kijk een grappig filmpje, kijk of uw favoriete komiek nog iets nieuws online heeft gezet, maak een praatje met een collega wiens gevoel voor humor u deelt.

3. Neem een rustpauze zoals bij sport

Dit is een tip van zakenblad Forbes. Zie de lunchpauze zoals sportteams de pauze voor de tweede helft zien.

Neem een paar minuten rust om weer te bepalen waar u staat en wat uw prioriteiten moeten zijn voor de tweede helft van uw dag, afhankelijk van hoe uw werk zich in de ochtend heeft ontwikkeld.

4. Luister naar uw persoonlijke power song

Of u nu houdt van goede oude rocknummers, of liever wat stevige hip hop luistert, u kunt uw stemming sturen met muziek.

Zelfs als muziek luisteren slechts op de achtergrond gebeurt terwijl u met iets anders bezig bent, kan het u weer positief of energiek maken, ontdekte een onderzoeker op de Rijksuniversiteit Groningen.

5. Neem de trap

Korte periodes van beweging zijn goed voor de concentratie. Zit u lang stil? Loop dan eens helemaal naar de bovenste verdieping van uw kantoor en weer terug (of andersom). Misschien wordt u ook nog eens verrast door het uitzicht vanaf de zevende of twintigste etage.

Als uw werkzaamheden het toestaan, is een ommetje buiten nog beter. Zelfs als het regent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.