carriere

Werkloosheid neemt verder af, Asscher blijft bezorgd

19 december 2013Leestijd: 1 minuut

De werkloosheid is vorig maand gedaald ten opzichte van een maand eerder. In november waren er met een werkloosheidspercentage van 8,2 procent, 21.000 werklozen minder dan in oktober.

Dat blijkt donderdag uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd. De daling hangt samen met een toename van het aantal werklozen dat zich van de arbeidsmarkt onttrekt.

Volgens het CBS waren er vorige maand 653.000 werklozen in Nederland. In oktober was nog 8,5 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Werk

Zowel onder mannen als vrouwen is de werkloosheid afgenomen. Ook in alle leeftijdscategorieën zaten minder Nederlanders zonder werk thuis. De werkloosheid nam de afgelopen drie maanden gemiddeld met gemiddeld 10.000 per maand af.

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat in november het aantal WW-uitkeringen met 11.000 is toegenomen tot 419.000. Voor onder jongeren onder de 25 jaar nam het aantal werkloosheidsuitkeringen toe.

Zorg

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) zegt dat de nieuwe CBS-cijfers hem hoop geven. Maar: ‘Toch blijft de werkloosheid mijn grootste zorg. Er zijn nog steeds te veel mensen zonder werk. Daarom alles op alles zetten om mensen aan het werk te houden en aan het werk te krijgen.’

Dinsdag bleek dat het Centraal Planbureau (CPB) iets gunstiger gestemd is over de Nederlandse economie. Het CPB verwacht dat de economie volgend jaar 0,5 procent groeit.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.