carriere

Nederlandse jonge vrouwen relatief vaak hoogopgeleid

03 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

28 procent van de Nederlanders was vorig jaar hoogopgeleid. Onder de jonge vrouwen van 25 tot 35 jaar was zelfs 44 procent hoogopgeleid.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

15 tot 65 jaar

Van de bijna elf miljoen Nederlanders tussen 15 en 65 jaar had 28 procent een hoge opleiding (minimaal een voltooide hbo-opleiding of wo-bachelor), 6 procentpunt meer dan in 2003.

30 procent had een lage opleiding voltooid (tot niveau mbo-1), 6 procentpunt minder dan in 2003. Het aantal middelbaar opgeleiden (voltooide opleiding op havo-, vwo-, hoger mbo-niveau) bleef gelijk, met iets meer dan 40 procent.

Jonge vrouwen

Over de gehele beroepsbevolking genomen is er nog maar weinig verschil tussen de twee seksen: 29 procent van de mannen en 29 procent van de vrouwen is hoogopgeleid.

Het aandeel hoogopgeleide jonge vrouwen nam wel meer toe dan bij mannen van diezelfde leeftijd: 44 procent van de jonge vrouwen heeft nu minimaal een hbo-opleiding voltooid, 13 procent meer dan in 2003. Bij mannen is dit aandeel 37 procent, 9 procentpunt meer dan in 2003.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.