carriere

Werkgevers vragen personeel om salaris in te leveren

30 september 2013Leestijd: 1 minuut

Vanwege de economische crisis vraagt 4 procent van de werkgevers in Nederland dit jaar aan werknemers om salaris in te leveren. In de bouw (17 procent), bij advieskantoren (9 procent) en transportbedrijven (9 procent) komen vragen om loon in te leveren het meest voor.

Ook vragen steeds meer bedrijven hun werknemers een lagere functie te bekleden, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot en salarisverwerkingsorganisatie ADP maandag.

Bevroren

Bij 28 procent wordt demotie – het tegenovergestelde van promotie – al ingezet. Bij 15 procent wordt die mogelijkheid nog onderzocht. Demotie hoeft overigens niet te leiden tot minder salaris, maar er bestaat dan wel een grote kans dat het salaris wordt bevroren, aldus de onderzoekers van Berenschot.

Om te bezuinigen snijden werkgever verder in reiskosten- en studiekostenvergoedingen, verlofregelingen, collectief pensioen en jubileumuitkeringen.

Tijdelijk

Werknemers en werkgevers verwachten dat deze bezuinigingsmaatregelen van tijdelijke aard zijn, maar dat is volgens onderzoeker Hans van der Spek van Berenschot een verwachting die niet reëel is.

Bedrijven kunnen misschien weer succesvol worden door hun werkwijze aan te passen: dat betekent vaak efficiënter werken of andere producten of diensten leveren, zegt de onderzoeker.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.