Kun jij je smartphone ook niet wegleggen? Vijf tips!

12 april 2013Leestijd: 2 minuten

De smartphone speelt voor veel Nederlanders een steeds grotere rol in het dagelijks leven. Dat maakt het steeds lastiger om hem – bijvoorbeeld onder werktijd – weg te leggen.

Hieronder vijf tips van blogsite Brazen over hoe je je ‘smartphone-verslaving’ op het werk onder controle kunt houden.

1. Zet je telefoon op stil

Dat betekent dat je niet alleen het geluid uitschakelt, maar ook je status op berichtdienst WhatsApp op ‘bezet’ zet, offline gaat op Facebook en alle andere meldingen even uitzet. Je kunt ook de internetverbinding op je telefoon tijdelijk blokkeren.

2. Maak een ‘schema’ voor het checken van je telefoon

Je kunt je nieuwe berichten bijvoorbeeld elk uur even lezen, of na elk project dat je hebt afgerond. Dat lijkt misschien wat overdreven, maar gewoonten zijn moeilijk te doorbreken als je geen grenzen stelt. Ga voor jezelf na hoeveel keer per dag je je smartphone pakt uit gewoonte en trek de conclusie.

3. Houd op met gamen

Het reageren op berichtjes of het checken van je Facebook- en Twitterpagina is een ding, maar het is iets anders om je tijd te verdoen met het spelen van online games. Het staat niet alleen onprofessioneel, het kan je ook nog eens je baan kosten.

4. Ontdek wat het ‘smartphone-beleid’ is

De meeste bedrijven houden een aantal richtlijnen aan over het gebruik van persoonlijke, elektrische apparaten en sociale media tijdens het werk. Over het algemeen zijn werkgevers tamelijk tolerant als werknemers persoonlijke berichten willen checken, maar het kan ook dat dit bijvoorbeeld alleen tijdens de pauzes goed wordt gevonden. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de richtlijnen.

5. Zet je telefoon uit

Als je alle bovenstaande tips al hebt geprobeerd en de verleiding nog steeds niet kunt weerstaan, zet je telefoon dan gewoon uit. Stop ‘m in je tas of in de la van je bureau en denk er niet meer aan. Kijk pas weer als je gaat lunchen, of beter, zelfs dan niet. Het is belangrijk dat je de ‘verslaving’ onder controle krijgt en weer wat meer ‘offline’ sociaal netwerkt, bijvoorbeeld met je collega’s.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.