carriere

Extraverte verkopers zijn minder succesvol

25 april 2013

Het stereotype beeld van een goede verkoper (vlotte babbel, zelfverzekerd) blijkt niet te kloppen. Onderzoek wijst uit dat de meest succesvolle verkopers introvert noch extravert zijn. Zij kunnen klanten het best overtuigen en behalen de meeste winst.

Uit de studie van onderzoeker Adam Grant blijken verkopers die gemiddeld introvert en gemiddeld extravert zijn, ook de meeste overtuigingskracht te hebben. Het onderzoek verscheen in het Amerikaanse vakblad Psychological Science.

Meeste winst

Grant verzamelde resultaten van driehonderd verkopers over een periode van drie maanden en nam een persoonlijkheidstest bij ze af. Zogenoemde ‘ambiverte’ verkopers brachten maar liefst 32 procent meer geld in het laatje dan hun extraverte collega’s.

Extreem extraverte verkopers zijn net zo slecht als heel verlegen personen. De bekende ‘salestijgers’ luisteren onvoldoende naar hun klanten en domineren het gesprek met hun eigen perspectieven en ideeën.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.