Neem je ontslag? Tips voor een goed afscheid

27 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Wanneer je je baan opzegt, is het belangrijk dat je op een nette manier vertrekt. Een goed afscheid is fijner voor jezelf. Ook de indruk die je bij je oude werkgever achterlaat, is van belang.

Partir, c’est mourir un peu. ‘Vertrekken is een beetje sterven’, is een bekend Frans spreekwoord. Ook bij een werkgever vertrekken kan een emotionele aangelegenheid zijn.

Trouwe werknemer

Wat de reden van je vertrek ook is, zorg ervoor dat je de arbeidsovereenkomst in goede harmonie beëindigt. Aan een moeizaam vertrek houd je een vervelend gevoel over. Daarnaast weet je nooit of je oude collega’s later in je carrière nog eens tegenkomt. Verder maakt het een goede indruk op je nieuwe werkgever als je je oude werk goed afsluit. Het laat zien dat je een trouwe werknemer bent.

Tips voor een goed afscheid:

  • Licht je baas als eerste in. Het is weinig tactvol als hij het van een andere collega hoort. Vraag een gesprek met hem aan en licht je vertrek duidelijk toe. Kraak daarbij je oude werk niet af. Het is beter om positief te blijven, geef aan wat je allemaal geleerd hebt en leg uit wat de nieuwe functie zo uitdagend maakt. Wanneer je denkt dat de mededeling zwaar gaat vallen bij je baas, bereid je dan goed voor. Oefen het gesprek thuis.
  • Neem schriftelijk ontslag. Je vertrek mondeling aankondigen is niet voldoende. Schrijf een ontslagbrief waarin je de arbeidsovereenkomst formeel opzegt.

Exitgesprek

  • Reken uit hoeveel vakantiedagen je hebt. Je kunt de resterende verlofuren opnemen, zodat je eerder kunt vertrekken. Overleg met je leidinggevende of dit mogelijk is. Je kunt ook een deel van je vakantiedagen laten uitbetalen.
  • Rond al je werkzaamheden goed af. Blijf je de laatste weken goed inzetten en probeer lopende projecten af te maken. Als er geen directe opvolger is, verdeel je taken dan over een aantal collega’s en maak een soort handleiding.
  • Bereid je voor op een exitgesprek. Het is gebruikelijk om, voordat je vertrekt, een laatste gesprek te hebben met je leidinggevende. Zo’n exitgesprek draagt bij om op een prettige manier uit elkaar te gaan.
  • In veel gevallen is het leuk om een afscheidsborrel of –etentje te organiseren. Bepaal zelf of je wil dat er gespeecht wordt. Zeker als je vertrek gedwongen is, kan het pijnlijke situaties opleveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.