carriere

Knappe mannen verdienen meer geld

14 januari 2013Leestijd: 1 minuut

Mannen met een aantrekkelijk uiterlijk verdienen meer dan hun minder knappe collega’s. Ook vinden zij makkelijker een baan en is de kans groter dat ze trouwen met een vrouw die veel geld verdient.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Melbourne. Economen Jeff Borland en Andrew Leigh concluderen dat mannen die knapper zijn dan gemiddeld tot 22 procent meer verdienen.

Domme blondjes-effect

Het zit onaantrekkelijke mannen niet mee. Iemand die als minder mooi wordt beschouwd dan gemiddeld verdient 26 procent minder. Ook is de kans dat hij werk heeft 15 procent kleiner. Lelijke mannen zijn verder minder vaak getrouwd en de kans dat dat met een goedverdienende vrouw is, is ook kleiner.

Knappe vrouwen verdienen niet duidelijk meer dan hun onaantrekkelijke seksegenoten. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met het domme blondjes-effect: het vooroordeel dat knappe vrouwen niet slim kunnen zijn.

Knappe werknemers

Over wat een aantrekkelijk uiterlijk is, wordt vaak hetzelfde gedacht. De proefpersonen in het Australische onderzoek moesten aangeven in hoeverre gefotografeerde personen knap waren of niet. Het viel de onderzoekers op dat de proefpersonen het meestal met elkaar eens waren.

In 2010 toonde toonde professor Daniel Hamermesh van de Universiteit Maastricht aan dat bedrijven met knappe werknemers op de verkoopafdeling meer winst maken dan bedrijven die weinig of geen mooie mensen in dienst hebben.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.