carriere

Nederlanders melden zich niet vaak onterecht ziek

17 december 2012Leestijd: 1 minuut

Negen op de tien Nederlanders zeggen zich nooit onterecht ziek te melden bij hun werkgever. Werknemers in andere Europese landen veinzen vaker dat ze niet in staat zijn om te komen werken.

Dat blijkt uit een onderzoek door carrièrewebsite Stepstone onder ruim 11.400 Europeanen.

In vergelijking met andere Europese landen liegen Nederlanders weinig over ziektedagen. Met liegen over ziektedagen bedoelt Stepstone ziek melden terwijl je niet ziek bent, maar geen zin hebt om te werken of een andere reden denkt te hebben.

Van de ondervraagde Nederlanders maakt 11 procent zich daar schuldig aan. Daarvan geeft 4,4 procent toe geen zin in werk te hebben en 6,6 procent zegt zich alleen bij een speciale gelegenheid onterecht ziek te melden.

Ziektedagen

Het Europese gemiddelde van werknemers die liegen over ziektedagen, is 15 procent. In Denemarken gebeurt dat het vaakst: 29 procent van de Denen zegt zich er schuldig aan te maken.

Ook Belgische en Oostenrijkse werknemers doen vaker alsof ze iets onder de leden hebben (beide 17 procent). In Frankrijk wordt het minst gelogen, maar 10 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.