carriere

Hoe voorkomt u die ongewenste nieuwjaarszoen?

27 december 2012Leestijd: 2 minuten

Drie enthousiaste zoenen of alleen een ferme handdruk. Hoe wenst u uw collega’s een gelukkig Nieuwjaar? De eerste werkdag van het nieuwe jaar kan ongemakkelijk zijn.

‘Gelukkig Nieuwjaar!’ Enthousiast komt een collega op je af en geeft spontaan drie zoenen. Niet iedereen is daarvan gediend, maar mag je die zoenen weigeren?

Vriendelijk

Het antwoord is ja. Volgens etiquette-deskundige Reinildis van Ditzhuyzen gelden er geen regels voor het gelukwensen in het nieuwe jaar.

‘En er is al helemaal geen regel dat er drie keer gezoend moet worden. Zelf trek ik me na één zoen terug en zeg vriendelijk iets van “Eén is voor mij genoeg hoor”. Anders blijf je bezig,’ zegt van Ditzhuyzen.

Zoenobject

Psycholoog Beatrijs Ritsema vindt dat collega’s elkaar op werk niet zouden moeten zoenen, omdat het selectiemechanisme iets gênants heeft.

‘Hij zoent de ene wel en de andere niet; zij zoent iedereen, behalve die ene. Jonge vrouwen zijn hoe dan ook een gewild zoenobject voor mannen en oudere vrouwen worden juist weer overgeslagen,’ legt Ritsema uit op haar website.

Muammar Khadaffi

Omdat er geen regels zijn, mag je dus weigeren, maar probeer dit wel subtiel te doen, anders wordt het ongemakkelijk.

Wie alleen een hand wil geven, kan een voorbeeld nemen aan de Amerikaanse oud-president Bill Clinton. Om de kussen van de Libische leider Muammar Khadaffi, die bekend staat om zijn smakzoenen, te voorkomen, stak hij ooit zijn rechterhand ver naar voren, terwijl hij met zijn linkerhand richting de schouder van Khadaffi ging om hem tegen te houden.

Deze afweermethode werkte perfect.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.