Zeven manieren om aan een baan te komen in 2015

15 januari 2015Leestijd: 4 minuten

Zit u thuis en wilt u al een tijdje weer aan de slag, maar komt de perfecte vacature niet voorbij? Of bent u uitgekeken op uw huidige baan en is het tijd voor een nieuwe uitdaging? Met de tips van Elsevier wordt de zoektocht naar een baan succesvol.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek van vorig jaar december was toen 8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos.

Dit percentage is in het najaar van 2014 stabiel gebleven: vooral jongeren en 45-plussers zijn de klos. Het gebrek aan vacatures vraagt een alternatieve en creatievere aanpak om een baan te bemachtigen.

1. ‘Ouderwets’ solliciteren

Vacaturepagina’s in kranten blijven een populaire manier om werk te vinden. Door de crisis zijn passende arbeidsplaatsen echter schaars geworden. Laat de kranten zeker niet links liggen, maar kijk ook breder in de zoektocht naar een baan.

Vaktijdschriften zijn bijvoorbeeld een goede manier om op de hoogte te blijven van openstaande posities in uw branche. Denk aan bladen als P&O Actueel voor personeelszaken of Beleggers Belangen voor de financiële sector, waarin werkgevers zoeken naar specifieke kandidaten. Een bijkomend voordeel: u hoeft niet alle ongeschikte vacatures eruit te filteren.

2. Het internet-tijdperk

Als je weet waar je moet zoeken, is het internet een bron van oneindig veel mogelijkheden. Op sites van bedrijven staan vaak de openstaande vacatures. Natuurlijk is er daarnaast altijd de optie een open sollicitatie te sturen: wat lef, creativiteit en initiatief tonen wordt vaak gewaardeerd.

Social media als Twitter en LinkedIn kunt u ook een rol laten spelen, hiermee bereikt u namelijk gemakkelijk veel mensen. Hoe meer mensen weten dat u op zoek bent naar werk, hoe groter de kans van slagen is. Daarnaast is het een goed idee om een ‘profiel’ van uzelf neer te zetten: dan weten potentiële werkgevers met wie ze te maken hebben.

Vergeet ook vooral vacaturebanken niet: dit zijn websites waarop u makkelijk uw CV kunt uploaden. Voor werkgevers is dit een aantrekkelijke manier om naar kandidaten te zoeken, het is relatief simpel en de veelzijdigheid is groot. De bekendste site is de NationaleVacaturebank.

Zelfs als u niet heel actief op zoek bent naar een baan, is het verstandig om op een dergelijke manier op ‘de markt’ te liggen. Wees uzelf er wel van bewust dat een eventuele huidige werkgever ook op uw CV kan stuiten.

3. Uitzend-, wervings- en selectiebureaus

Bedrijven gespecialiseerd in het matchen van werkgevers en werknemers kunnen verder behulpzaam zijn in uw zoektocht. Deze bedrijven hebben meer ervaring en een groter netwerk om u aan een baan te helpen.

Bij een uitzendbureau komt u te werken voor dat bedrijf: dat betekent dat u geld afdraagt voor de diensten die verleend worden. In tegenstelling tot wervings- en selectiebureaus, waarbij je wel bij het eigenlijke bedrijft komt te werken.

4. Maak uzelf onmisbaar

Een stage, vrijwilligersplaats of uitzendkracht is al voor velen uitgemond in een permanente functie bij een bedrijf. Een verantwoordelijke actieve werkhouding is in deze cruciaal. Probeer bovendien op te vallen bij uw (toekomstige) leidinggevende.

Vooral bij kleinere bedrijven bent u op deze manier al snel onmisbaar.

5. Intern overstappen

Voor werkenden die toe zijn aan een nieuwe uitdaging, is het zoeken naar een functie binnen hun bedrijf een goede optie. In deze onzekere tijden biedt een dergelijke werkwijze uitkomst.

Buiten dat de mensen in het bedrijf u kennen – weten waar uw kwaliteiten liggen – hoeft u niet ‘stiekem’ te gaan zoeken naar sollicitaties.

6. Presenteer uzelf

Sommige bedrijven nemen deel aan zogenaamde carrièrebeurzen: een hal met een enorm aantal stands en bijbehorende vertegenwoordigers. Een goede kans om uzelf op een professionele manier te presenteren. Bedrijven proberen hier namelijk kandidaten te werven.

Neem altijd een aantal exemplaren van uw CV mee, op die manier kunt u een bedrijf gelijk duidelijk maken wat u hen te bieden heeft. Daarnaast is het een goede gelegenheid om uw sollicitatiepraatje te oefenen.

De Nationale Carrièrebeurs heeft dit jaar plaats op 20 en 21 maart in de Amsterdam RAI.

7. Tot slot dè tip van 2015: netwerken, netwerken, netwerken

Bij conferenties slaat u twee vliegen in één klap: allereerst een goed moment om de kennis over uw vakgebied te vergroten en ten tweede de ideale gelegenheid om te kunnen netwerken. Een uitgebreid persoonlijk netwerk is namelijk de meest succesvolle manier om een baan te vinden, schrijft de Sollicitatiedokter.

Borrels van uw bedrijf en social media zijn twee andere mogelijkheden om uw netwerk uit te breiden en te onderhouden. Zorg ook dat u altijd voldoende visitekaartjes op zak heeft tijdens zulke netwerk-gelegenheden.

Deze tip is voor werkenden en niet-werkenden: bij het netwerken gaat het namelijk niet om direct succes. U weet nooit wanneer een contact iets voor u kan betekenen (of andersom!).