carriere

Powernaps en pure chocola: tips om uw productiviteit te verhogen

26 januari 2015

De neiging om door te werken tijdens de lunch? Heel herkenbaar, maar absoluut niet verstandig. Op tijd pauzeren is cruciaal voor uw energieniveau en de productiviteit op de werkvloer.

Het brein is sterk, maar acht uur achtereen nadenken wordt zelfs de slimste koppen te veel.

De hersenen hebben tijd nodig om zich te herstellen en alles te verwerken, zeker bij een ‘denk’-baan. Aan het eind van de dag bent u qua creativiteit anders niets meer waard.

Miljoenen

Uit een onderzoek van gezondheidsorganisatie BUPA blijkt zelfs dat het overslaan van de lunchpauze bedrijven miljoenen euro’s per jaar kost. Bij 48 procent van de werkenden die geen rust nemen, treedt rond 15.00 uur een productiviteits-dip op. Daardoor ontstaat veertig minuten verloren werktijd, zegt het BUPA.

Nog belangrijker: het skippen van de lunch is slecht voor de gezondheid, blijkt uit een onderzoek van de Britse Vereniging van Erkende Fysiotherapeuten. Wanneer ze geen fatsoenlijke pauze nemen, voelt 20 procent van de ondervraagden zich sneller geïrriteerd en gestrest.

Ook lichamelijke klachten als rugpijn worden vaak genoemd. Deze klachten ontstaan vaak als werknemers lange tijd in één houding zitten, achter een computerscherm bijvoorbeeld.

Chocolade

Het is dus van wezenlijk belang om tijdens het werk een aantal keer op te staan en even te bewegen. Daarvan heeft u dubbel profijt: als u tijdens de lunch even weg bent van uw bureau, bestaat ook niet de verleiding ‘toch even snel’ wat klusjes af te maken.

Op die manier wordt uw hersenen wat rust gegund: echt pauze.

Goed eten is essentieel. Uw lichaam haalt energie uit voedsel, vooral de hersenen gebruiken veel energie. Typisch ‘denk’-voedsel met veel gezonde vetten is vis, pure chocolade, noten, zaden en avocado’s.

Powernap

Niet voor iedereen weggelegd, maar bewezen effectief is de powernap. Tijdens een dutje van maximaal twintig minuten hebben de hersenen alles verwerkt wat er daarvoor is binnengekomen: u bent helemaal klaar voor een volgende sessie denkwerk.

In de meeste kantoren zal geen bed voorhanden zijn, maar als u thuis werkt, kunt u deze optie eens uitproberen. Veel beroemde leiders zwoeren bij de powernap, onder wie Winston Churchill, de premier van Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Enthousiasme

Daarnaast stimuleert een wandeling tijdens de lunch uw productiviteit. Charles Hillman van de universiteit van Illinois bewees in 2013 dat de hersenactiviteit significant toeneemt na twintig minuten beweging.

Een Scandinavisch onderzoek van januari dit jaar testte deze hypothese en liet 56 vrijwilligers een wandeling maken tijdens hun lunchpauze.

Tien weken lang moesten de proefpersonen, voornamelijk vrouwen, drie keer per week een wandeling maken tijdens de lunch. Na het onderzoek waren ze positiever, enthousiaster en productiever.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.