carriere

Goede opleiding? Mooi zijn belangrijker bij vinden van een baan

10 december 2014

Een goede opleiding en werkervaring zijn belangrijk bij het vinden van een baan, maar er is iets dat wellicht nog belangrijker is: uw uiterlijk. Aantrekkelijke mensen hebben 20 procent meer kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat ‘veel esthetisch kapitaal’ in verschillende situaties voordelen kan opleveren, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt.

Zelfvertrouwen

Het voordeel van knappe mensen op de arbeidsmarkt geldt voor banen van diverse niveaus. Wie veel esthetisch kapitaal heeft, heeft meer kans op zowel een baan als verkoopmedewerker in een boekwinkel als die van consultant.

Ook zelfvertrouwen is belangrijk voor werkzoekenden. Iemand met weinig zelfvertrouwen heeft een 2,2 tot 2,4 keer zo kleine kans om te worden uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek als mensen met veel zelfvertrouwen.

Uiterlijk en zelfvertrouwen zijn bij het vinden van een baan minstens even belangrijk als werkervaring en opleiding, concludeert het SCP. Voor beroepen op een laag niveau zijn uiterlijk en werkervaring zelfs belangrijker dan opleiding en werkervaring.

Hierdoor zijn mannen vaker in het voordeel op de arbeidsmarkt dan vrouwen. Mannen voelen zich fitter, hebben meer zelfvertrouwen en zijn tevredener over hun uiterlijk dan vrouwen. Relatief hebben mannen wel vaker last van overgewicht, dus dat verkleint hun kansen op de arbeidsmarkt enigszins.

Kans

Dat uiterlijk en zelfvertrouwen een belangrijke rol spelen bij het vinden van een baan, werd eerder door internationaal onderzoek aangetoond. Nu blijkt dus dat Nederland wat dat betreft niet anders is dan andere landen.

Hoe kan het dat knappe mensen en mensen met meer zelfvertrouwen een grotere kans hebben bij het vinden van een baan? De onderzoekers vermoeden dat deze groep eerder wordt gezien als ‘capabel en coöperatief’.

Hoewel uiterlijk en zelfvertrouwen deels genetisch zijn bepaald, kunnen mensen hier ook zelf wat aan veranderen. Bijvoorbeeld door de juiste kleding te kiezen voor een sollicitatiegesprek en te denken aan uiterlijke verzorging. Zaken als assertiviteit zijn deels aan te leren, dus ook daar kunnen werkzoekenden wat aan doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.