Duitse bedrijven moeten eraan geloven, vrouwenquotum is een feit

26 november 2014Leestijd: 2 minuten

Beursgenoteerde bedrijven in Duitsland moeten vanaf 2016 zorgen dat er voldoende vrouwen in de top werken. Vrouwen moeten 30 procent uitmaken van de topbestuurders van grote bedrijven.

De Duitse coalitie is het hierover eens geworden, en zal de wet op 11 december officieel bekrachtigen. Een lijst van 108 bedrijven in Duitsland moet zich aan de regel houden.

Vrouwen

Net als in Brussel steggelen Duitse politici al jarenlang over een vrouwenquotum. Het CDU van bondskanselier Angela Merkel, en coalitiegenoot CSU verzetten zich tegen de wet. Merkel wilde bedrijven zelf de tijd geven om meer vrouwen aan te nemen op hoge plaatsen.

Coalitiegenoot SPD was wel voor een quotum, en komt nu dus als winnaar uit de bus. Merkel zegt nu dat de Duitse regering de competenties van vrouwen niet kan laten voorbijgaan. ‘We gaan dit doen, en dit zal gebeuren.’

In de Duitse politiek zitten behalve Merkel, nog meer vrouwen op invloedrijke plekken. Zo is de Duitse minister van Defensie ook een vrouw. In bedrijven zijn het nog steeds vooral mannen die de scepter zwaaien. Zes procent van de bestuursfuncties wordt uitgevoerd door vrouwen, en 22 procent van de toezichthoudende functies.

Hoewel op de lijst alleen grote bedrijven staan, vraagt de regering van kleinere bedrijven om zelf met een quotum te komen.

Werknemers

Duitsland is niet het eerste Europese land dat een vrouwenquotum invoert. Noorwegen was in 2003 het eerste land dat een quotum invoerde en die wet ging nog een stuk verder. Daar ligt het quotum op 40 procent vrouwen. Premier Erna Solberg zei eerder dat het quotum niet tot significante verbetering heeft geleid.

Er zitten meer vrouwen in bestuursfuncties, maar de top van bedrijven wordt nog steeds vooral gedomineerd door mannen, bleek uit onderzoek van het Nationaal Bureau van Economisch Onderzoek in Noorwegen. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds maar twee vrouwelijke CEO’s bij de vijftig grootste Noorse bedrijven. Bovendien verbetert de positie van vrouwelijke werknemers als geheel niet.

Eind 2012 werd de Europese Commissie het eens over een vrouwenquotum van 40 procent in het bestuur van grote bedrijven. Het kabinet is ook voorstander van een quotum, maar ziet liever een percentage van 30 procent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.