carriere

Waarom jongeren steeds vaker een eigen bedrijf beginnen

18 september 2014

De jeugdwerkloosheid in Nederland is net zo hoog als in 1982. Dat zet steeds meer jongeren aan om een eigen bedrijf te beginnen. Maar de slechte arbeidsmarkt is zeker niet de enige reden waarom zoveel jongeren zelfstandig worden.

In Nederland is de werkloosheid in augustus verder afgenomen, van 8,2 procent naar 8 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Krimp

Het aantal werkenden stijgt nu al vijf maanden op rij, terwijl datzelfde aantal in het eerste kwartaal nog sterk kromp. Ook het aantal werkloze jongeren neemt al een jaar af, maar – zo zegt het CBS – dat komt niet doordat steeds meer jongeren aan de slag gaan. Jongeren kiezen er vaker voor om door te leren, en pas later de arbeidsmarkt te betreden.

In Nederland heeft ruim 14 procent van de jongeren (mensen tussen de 15 en 25 jaar) geen baan, meldt EenVandaag. Daarmee is de jeugdwerkloosheid even hoog als in 1982, en veel hoger dan de 7 procent in 1999.

Jongeren

Maar daar staat wel iets tegenover. Uit onderzoek van payroll-bedrijf Tentoo blijkt dat in het tweede kwartaal van 2014 het aantal jonge freelancers en startende ondernemers sterk is toegenomen.

Waar het totale aantal freelancers in deze periode toenam met 3 procent, steeg het aantal freelancers in de leeftijdscategorie 15 tot 24 met 30 procent. Dat wekt de vraag: wat begeeft zoveel jongeren om een eigen bedrijf te beginnen?

Eigen bedrijf

Het is zeker niet alleen vanwege moeilijkheden op de arbeidsmarkt dat veel jongeren een eigen bedrijf starten. Een grote groep kiest daar bewust voor.

Het is zelfs zo dat jonge mensen liever een eigen bedrijf beginnen dan dat ze veel geld verdienen in het bedrijfsleven. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in het kader van de Nectar Business Small Business Awards – een wedstrijd waarin startende ondernemers geholpen worden met het uitwerken van hun ideeën.

Het onderzoek liet zien dat een goede balans tussen werk- en privéleven door jongeren belangrijker wordt gevonden dan het hebben van een hoog salaris: 38 procent van de ondervraagden zou liever een eigen bedrijf hebben en 30.000 dollar (bijna 24.000 euro) verdienen, dan een drukke baan in het bedrijfsleven en 60.000 pond (bijna 48.000 euro) verdienen. Slechts 15 procent dacht het omgekeerde.

Andere redenen die de jongeren gaven voor het starten van een eigen bedrijf zijn het ontbreken van geschikte vacatures op de huidige arbeidsmarkt (29 procent), de wens om carrière-vaardigheden te ontwikkelen (19 procent) en het vermogen om een idee te kunnen verwezenlijken (23 procent).

Ook zeiden ze er de voorkeur aan te geven om niet voor iemand te werken (20 procent), terwijl 17 procent aangaf bezorgd te zijn over de baanzekerheid binnen een onderneming.

Internet

Het internet speelt een belangrijke rol in de stijging van het aantal jonge zelfstandigen. Oud-voorzitter van de Sociaal Economische Raad, Wiebe Draijer, merkte in 2013 al het volgende op: ‘Veel meer dan vroeger kunnen jongeren, dankzij het internet, met een goed idee op wereldschaal aan de slag.’ De kosten van het maken van bijvoorbeeld een website zijn relatief laag, terwijl het bereik potentieel gigantisch is.

Het gevolg is een forse expansie in het aantal webwinkels. In 2007 waren er 14.000 webwinkels, en in 2013 al 35.500, zo blijkt uit onderzoek van Elsevier. Geïnspireerd door mensen als René Tulner (oprichter wijnvoordeel.nl en geïnterviewd door Elsevier), zien zij mogelijkheden om op creatieve wijze nieuwe producten te creëren.

Toekomst

Tentoo verwacht dat de vraag naar freelancers zal blijven toenemen. En dit is niet alleen te danken aan het economisch herstel.

Zo wordt op 1 januari 2015 de Wet Werk en Zekerheid ingevoerd, waardoor het voor bedrijven minder aantrekkelijk wordt om werknemers in dienst te nemen. Ze zullen dan naar verwachting meer gebruik gaan maken van flexibele arbeidskrachten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.