Jonathan Holslag: Noord-Korea bewijst het nut van kernwapens voor dictators

09 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Noord-Koreaanse intercontinentale raket. Foto: AFP

Noord-Korea beweert dat het raketten met kernkoppen heeft die de VS kunnen bereiken en daarmee een serieuze bedreiging kunnen vormen. Het toont opnieuw hoe handig kernwapens zijn voor dictators, schrijft Jonathan Holslag.

Soms lijkt Noord-Korea één aandoenlijke komedie, zoals vorige week toen het trots een oude omgebouwde vaarder inhuldigde als het eerste eigen cruiseschip. De gegoede Noord-Koreaan kan er vanaf nu naar hartenlust losgaan op karaokemuziek ‘terwijl de heilige landschappen voorbijglijden’. Maar Noord- Korea blijft toch vooral een politieke tragedie, waarin goed 26 miljoen mensen zich het brood uit de mond sparen om de dictator zijn kernwapens te gunnen.

En in de schaduw van de oorlog in Oekraïne werd die productie van kernwapens versneld. Deze zomer werd voor de tweede keer een test uitgevoerd met de Hwasong-18. Deze raket heeft een reikwijdte van liefst 15.000 kilometer en kan daarmee probleemloos de Verenigde Staten bedreigen. Bovendien is het wapen zelf moeilijker te treffen omdat het mobiel is en met zogenoemde vaste brandstof sneller gelanceerd kan worden.

Tezelfdertijd wekt Pjongjang de indruk dat het klaar is met de bouw van een kleine miniatuur-kernkop: de Hwasan-31. Enkele weken geleden poseerde dictator Kim Jong-Un ermee op de foto. Zo’n kleine kernkop is nodig om van de Hwasong-18 een volwaardige kernraket te maken. De kans bestaat dat Noord-Korea dat wapen de komende maanden zal testen. De Verenigde Staten kunnen maar het beste ophouden met dagdromen over nucleaire ontwapening, klonk het.

De VS moeten nu tegelijk naar Noord-Korea én China kijken

Washington heeft natuurlijk voorbereidingen getroffen. Maar die zijn begrotelijk. Een Amerikaanse militair vertelde me ooit dat voor elke Noord-Koreaanse kernraket voor minstens twintig keer zoveel geld aan verdedigingsmiddelen moet worden uitgegeven. Strategisch weegt vooral dat Amerika voor die verdediging tegen raketten tegenwoordig én naar Noord-Korea moet kijken én naar China.

Intussen gaat Pjongjang verder met het leveren van wapens aan Rusland. Recent was de Russische defensieminister te gast op een Noord-Koreaanse wapenbeurs. Die wapenuitvoer is belangrijk voor het regime van Kim om de hoge voedselprijzen het hoofd te bieden. Rusland heeft hem al enkele keren voedsel voor wapens aangeboden. Cynischer kan het niet worden in de machtspolitiek.

Noord-Korea blijft een stoorzender om in de gaten te houden. Sowieso vormen de nieuwe kernwapens een bedreiging voor de regio en de VS, zeker omdat er amper kanalen bestaan om informatie uit te wisselen. Dat zelfs een kabouter als Noord-Korea nu serieus moet worden genomen, bevestigt voor veel dictators elders in de wereld het nut van kernwapens: geen betere militaire paraplu dan een nucleaire paraplu.