Premium Lock Steeds wordt strateeg Erdoğan onderschat

03 mei 2023Leestijd: 4 minuten
De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan bij een campagnebijeenkomst in Konya. Foto: Turkish Presidency/APA Images via ZUMA Press Wire

Erdoğan is al twintig jaar aan de macht in Turkije. In Europa overheerst het beeld dat de besnorde autocraat er in zijn land een potje van maakt. Internationaal blijkt de Turkse leider een geslepen strateeg. Steeds als er een crisis is, weet hij die om te buigen in een voordeel voor zijn land, schrijft Robbert de Witt.

Van Angela Merkel werd vaak lovend opgesomd welke Amerikaanse presidenten zij allemaal had ‘overleefd’ tijdens haar zestienjarige regeerperiode. Telkens weer won zij verkiezingen, waardoor ze een van de meest ervaren regeringsleiders werd. Een effect dat zichzelf versterkte: Duitsers zagen hun bondskanselier soepel en ontspannen optreden tijdens internationale toppen en meenden dat de nationale belangen in goede, ervaren handen waren. En dus stemden zij weer op haar.

Zulke bewondering voor jarenlang internationaal staatsmanschap klinkt zelden voor Recep Tayyip Erdoğan, hoewel die al twintig jaar aan de macht is. In Europa overheerst toch het beeld dat de besnorde autocraat er in zijn land een potje van maakt, en ook buiten Turkije een bedenkelijke rol speelt.

Na de mislukte staatsgreep in 2015 begon Erdoğan het land te zuiveren

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw