Premium Lock Geen land is veilig: zelfs braaf Canada is doelwit van Peking

17 april 2023Leestijd: 3 minuten
De Canadese premier Justin Trudeau. Foto: The Canadian Press/Cole Burston

Canada is in de ban van Chinese manipulatie van verkiezingen, in 2019 én in 2021, en waarvan premier Justin Trudeau moest profiteren. De bij links zo geliefde Trudeau haalde zijn schouders er over op, maar het schandaal trekt hem steeds verder omlaag, schrijft Robbert de Witt.

Het is nog altijd een misvatting die sterk leeft onder mensen die niet verder kijken dan de grens: dat je grote geopolitieke ontwikkelingen – en bedreigingen – gewoon kunt negeren. Dat ze vanzelf aan ons voorbijgaan. Dat de oorlog in Oekraïne Nederland of West-Europa niet aangaat, ook omdat de kosten ervan voor de burger te hoog zijn. Terwijl Vladimir Poetin keer op keer zegt dat zijn land in oorlog is met het Westen.

De nieuwe Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en China is nog zoiets. Sommigen in Europa, ook in Nederland, denken (of hopen?) dat het vooral een potje armpje drukken is tussen die twee supermachten. Als Europa afzijdig kan blijven, dan heeft het er weinig last van. Laat de Amerikanen het lekker zelf uitzoeken.

Geïntimideerd omdat zij te kritisch zou zijn geweest over Peking

Nou, lees het relaas van journalist Marije Vlaskamp in de Volkskrant er dan nog eens op na. De voormalige correspondent in China blijkt stelselmatig te zijn geïntimideerd omdat zij te kritisch zou zijn geweest over Peking. Ze kreeg anonieme dreigtelefoontjes. Onder haar naam werden hotels geboekt en vervolgens bommeldingen gedaan. Dat gebeurde gewoon hier, in Nederland.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

China keert zich niet alleen tegen Amerika. Canada – internationaal toch amper een bedreiging voor de Volksrepubliek, zou je zeggen – is in de ban van Chinese manipulatie van verkiezingen, die zich voordeed in 2019 én in 2021.

Dat zou blijken uit geheime documenten die half februari zijn gepubliceerd door The Globe and Mail, een Canadese krant. De Chinese Communistische Partij zou hebben geprobeerd kandidaten van de Liberale Partij van premier Justin Trudeau aan een verkiezingsoverwinning te helpen, op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Want de andere grote Canadese partij, de Conservatieven, wil een veel feller beleid ten opzichte van China.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw