Premium Lock Stilletjes heeft Biden streng immigratiebeleid van Trump overgenomen

01 maart 2023Leestijd: 3 minuten
President Biden bij de grensmuur in Texas. Foto: Omar Ornelas/USA Today Network/Sipa USA

In Europa horen we er niet veel over, maar zo halverwege zijn presidentschap blijkt de Democratische president Joe Biden het rechtse immigratiebeleid van Donald Trump te hebben overgenomen, schrijft Robbert de Witt.

Massa-immigratie is een politieke hindernis die geen enkele politicus, links of rechts, met gemak neemt. President Joe Biden beloofde de Amerikanen het allemaal anders te gaan doen dan zijn voorganger. Dat was ruim twee jaar geleden. In Europa horen we er niet veel over, maar zo halverwege zijn presidentschap blijkt de Democraat het rechtse immigratiebeleid van Donald Trump te hebben overgenomen.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Niet dat alleen Republikeinen voor beperking van immigratie zijn: de Democratische president Barack Obama (2009-2017) was bijvoorbeeld, ondanks het positieve imago dat hij had bij veel Europeanen, niet bepaald zacht tegenover immigranten. Onder zijn leiding werden tussen 2009 en 2015 ruwweg 2,5 miljoen illegale immigranten uitgezet. Vluchtelingenorganisaties noemden president Obama ‘Deporter in Chief’.

Onder Biden werd verder gewerkt aan Trumps omstreden grensmuur

Het was zijn opvolger Donald Trump toch nog te slap. Hij waarschuwde voor de ‘moordenaars, drugsdealers en verkrachters’ uit Mexico. Trump wilde immigranten meteen laten wegsturen als bleek dat zij, onderweg naar de Verenigde Staten, geen asiel hadden aangevraagd in een ander veilig land.

Ook wilde Trump, om illegaal inreizen te voorkomen, dat asielzoekers alleen een aanvraag mochten doen als zij zich meldden bij een officiële grensovergang. En Trump trok miljarden uit voor ‘The Wall’: een duizenden kilometers lang hek dwars door het droge grensgebied boven Mexico. Trump wilde de barriere zwart laten verven, om hem meer afschrikwekkend te maken – en omdat hij dan door de brandende zon te heet zou worden om aan te raken. Het hek werd niet afgebouwd, maar onder Biden wordt stilletjes – verder gewerkt aan ontbrekende delen.

Immigranten werden en worden geweerd vanwege COVID-19

Trump werd nog het meest geholpen door COVID-19. De pandemie gaf hem een excuus om immigranten uit gezondheidsoverwegingen te weren. Ook nadat corona geen reden tot zorg meer was, werden immigranten met deze ‘Title 42’-regel onverrichter zake heengezonden. Pas komende mei verloopt deze maatregel, want Joe Biden hield Trumps omstreden maatregel in stand.

Bidens medewerkers vrezen dat opheffing van Title 42 zal leiden tot een nieuwe ‘karavaan’, zoals de gezamenlijke reis naar het noorden van soms duizenden migranten wordt genoemd. Deze zomer brandt de strijd om het presidentschap al los en Biden kan beelden van duizenden asielzoekers die rammelen aan de zuidelijke poorten van Amerika zeker niet gebruiken.

De ‘linkse wolk’ die over Zuid-Amerika trekt

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.