Premium Lock Iraanse renaissance kan politieke islam wereldwijd cruciale slag toedienen

03 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Steunbetuiging in Washington aan demonstranten in Iran. Foto: Derek French/Shutterstock

De door vrouwen geleide opstand tegen de theocratische dictatuur is niet alleen voor Iran van levensbelang, schrijft Afshin Ellian. Als deze seculiere renaissance slaagt, kan de opmars van de politieke islam in het Midden-Oosten én in Europa worden gestopt.

De Iraanse revolutie van Vrouw, Leven en Vrijheid jaagt de ayatollahs nog altijd angst aan. De nachtelijke protesten en kleine demonstraties duren voort. De afgelopen weken was Iran in de greep van de vergiftiging van schoolmeisjes. Talloze meisjesscholen in steden werden op geheimzinnige wijze aangevallen met een soort gas of chemische substantie. Dat leidde weer tot protesten in Iran. Bezorgde moeders zien dat hun dochters zelfs op school niet veilig zijn.

Wie zit(ten) hier achter? En waarom? De Iraanse regering zegt het te onderzoeken. De staatskranten maken de geesten rijp voor de complottheorie dat Israël, Amerika en beroemde dissidenten het hebben gedaan. Bizar, natuurlijk – zelfs aanhangers van het regime geloven niet in deze verzonnen samenzwering.

Sommige ayatollahs beschuldigen een onbekende groep islamitische fundamentalisten. Inderdaad valt niet uit te sluiten dat een nóg radicalere fractie binnen het regime deze misdaden pleegt om Iraanse vrouwen angst aan te jagen. Hoe dan ook blijkt wederom dat de islamitische republiek niet in staat is haar eigen burgers te beschermen.

Waarom Iran voor het Westen zo belangrijk is

Internationaal, zeker ook voor Nederland, is Iran om drie redenen van belang: vanwege zijn olie- en gasvoorraden, vanwege zijn ballistische raketten en nucleaire programma en vanwege zijn terroristische proxymacht, met terreurgroepen in Libanon, de Palestijnse gebieden, Jemen, Irak, Syrië en Afghanistan.

Westerse landen houden de situatie in en rond Iran nauwlettend in de gaten. Een simpel voorbeeld: als de ayatollahs morgen besluiten om raketten af te schieten op het Saudische Aramco, de grootste oliemaatschappij van de wereld, ontwricht dat onmiddellijk de olie- en gasmarkt. En dat voelt u meteen in uw portemonnee.

Iran

Lees het essay van Afshin Ellian: Waarom de Iraniërs vechten voor Europese idealen

Tot zover de traditionele argumenten waarom de situatie in en rond Iran essentieel is voor de veiligheid en economie van het Westen. Maar er is nog een reden bijgekomen, wellicht de belangrijkste. In mijn recente essay leg ik uit dat in Iran eigenlijk een culturele revolutie gaande is.

Renaissance in de moslimwereld

Deze culturele revolutie lijkt op een renaissance in de islamitische wereld. Kemal Atatürk veroorzaakte de laatste. Vanaf 1923 seculariseerde hij de Turkse statelijke macht en publieke ruimte. Van bovenaf, en dat was onontkoombaar. Weinig Turken konden lezen en schrijven. Deze mensen waren niet klaar voor de secularisatie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.