Een politieke kracht die steeds wordt onderschat: Trump is terug

23 november 2022Leestijd: 1 minuut
Oud-president Donald Trump is weer op twitter. Foto: Taidgh Barron/ZUMA Press Wire

Oud-president Donald Trump wil niet eindigen als ‘loser’ en dus is hij opnieuw presidentskandidaat en terug op Twitter. Velen in én buiten Amerika vinden dat gevaarlijk. Maar de kiezers bepalen zijn lot en niemand anders, schrijft Robbert de Witt.

Het zal voor velen een nachtmerrie zijn: Donald Trump is terug. Hij mag dan de presidentsverkiezingen twee jaar geleden hebben verloren, hij wil niet de geschiedenis ingaan als ‘loser’, zoals hij inmiddels zelfs door conservatieve Amerikaanse media wordt genoemd. Vorige week kondigde hij aan een nieuwe poging te doen om Amerika ‘weer groot te maken’.

De kans dat hij slaagt, is alvast níet ‘groot’. De kandidaten die Trump bij recente verkiezingen steunde en die de zege van Joe Biden ook nog altijd niet accepteren, werden afgestraft. Maar zijn aanhang is fanatiek, en hun grieven tegen de politieke orde zijn nog altijd groot.

Een politieke kracht die steeds wordt onderschat

Trump is ook terug op Twitter, en dat is prima. Als onderdrukker ayatollah Ali Khamenei er zijn Jodenhaat mag ventileren, waarom mag deze oud-president er dan niet zijn denkbeelden delen? Trump is een politieke kracht die steeds wordt onderschat. Hem wegpoetsen verandert daar niets aan. Uiteindelijk oordeelt de kiezer.

Zoals het omslagverhaal van EW deze week stelt: democratie oogt zwak en chaotisch, maar wint op de lange duur altijd.