‘Niet nucleair terugslaan’: Borrell en Frankrijk dwarsbomen NAVO-strategie

14 oktober 2022Leestijd: 2 minuten
Hoge buitenlandvertegenwoordiger EU Borrell (links) en Franse president Macron. Foto: Ludovic MARIN / AFP

De buitenlandchef van de EU en de Fransen hebben laten weten niet nucleair terug te slaan als Poetin de atoomdrempel passeert in Oekraïne. Heel onverstandig en weinig solidair, vindt René van Rijckevorsel.

Als Rusland een atoomwapen inzet tegen Oekraïne, zal het Westen niet nucleair terugslaan, zei de buitenlandchef van de Europese Unie, de Spaanse socialist Josep Borrell, donderdag 13 oktober in een toespraak tot aspirant-EU-diplomaten.

Gaat EU tegenwoordig ook over inzet atoomwapens?

Huh? Gaan Borrell en de EU tegenwoordig ook al over de inzet van atoomwapens? Hebben ze überhaupt iets te zeggen over de militaire strategie van het Westen in Oekraïne?

Nee natuurlijk. Daarvoor hebben we gelukkig de NAVO. Nu de vrees groeit dat Rusland een kleine atoombom gaat gebruiken in Oekraïne, is iedereen uiteraard benieuwd wat de reactie van het Atlantisch Bondgenootschap zal zijn. Vooral de Russische president Vladimir Poetin zou dat wel willen weten. Maar de NAVO laat, heel verstandig, juist uitdrukkelijk in het midden hoe de alliantie zou reageren op het gebruik van een kernwapen in Oekraïne.

Fransen maken geen deel uit van de Nuclear Planning Group

Misschien was Borrell een beetje in de war. Want Frankrijk heeft deze week laten weten geen kernbom in te zetten als Poetin Oekraïne bestookt met een nucleair wapen. Raar en weinig solidair. Frankrijk is naast de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk één van de drie atoommachten in de NAVO. Frankrijk is daarbij de enige EU-lidstaat met kernwapens.

De Fransen maken al sinds 1966 geen deel uit van de Nuclear Planning Group van de NAVO. Het land vindt dat het zelf wel kan bepalen wanneer en tegen wie het kernwapens inzet. Tussen 1966 en 2009 maakte Frankrijk zelfs geen deel uit van het de militaire commandostructuur van de NAVO. Bij terugkeer daarin, bleven de Franse nucleaire activiteiten buiten de NAVO.

Irritatie en woede over de Fransen bij NAVO-bondgenoten

Maar dat betekent uiteraard niet dat de Fransen publiekelijk hadden moeten laten weten niet nucleair terug te slaan als Poetin de atoomdrempel overschrijdt.  De Franse eigengereidheid zal tot irritatie en zelfs woede hebben geleid bij de NAVO-bondgenoten.

Overigens zei Borrell wel dat Poetin kan rekenen op ‘zo’n krachtig antwoord van de militaire kant dat het Russische leger vernietigd zal worden’. Maar het is zeker niet aan een EU-functionaris om ook maar één tip van de sluier te willen oplichten over de wapens waarmee NAVO zal terugslaan.