Premium Lock Conservatieven zijn in Verenigd Koninkrijk partij van de emancipatie

28 oktober 2022Leestijd: 4 minuten
De Britse premier Rishi Sunak. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Nadat ze met Thatcher de eerste vrouwelijke premier leverden, hebben de Britse Conservatieven met Rishi Sunak nu een premier van Indische komaf aangewezen. Links heeft het steeds over inclusie en emancipatie, maar rechts is kennelijk in staat om die te verwezenlijken, constateert Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Brexit veranderde het Verenigd Koninkrijk in een vulkanisch eiland. Van de ene politieke crisis gaan de Britten moeiteloos over in de andere. Die permanente staat van crisis is een rechtstreeks gevolg van het referendum over het lidmaatschap van de EU. 51,89 procent koos toen vóór Brexit, 48,11 procent tegen. De winnaar van het referendum won dus niet met ruime meerderheid, maar met slechts 3,78 procentpunt, oftewel 1.269.501 stemmen meer. De diepe verdeeldheid die daaruit spreekt, heeft uitsluitend politieke instabiliteit gebracht.

Britse kiezer gaf Johnson groot mandaat voor afhandelen Brexit

De Britse kiezers handelden volgens het motto ‘de kiezer geeft en neemt de macht’. In december 2019, drie weken voor de definitieve Brexit-deadline, grepen de kiezers in. Ze gaven Boris Johnson het grootst mogelijke mandaat om de Brexit af te handelen. De Conservatieve Partij verpletterde de andere partijen. De partijen en personen die de uitvoering van de Brexit vertraagden, werden zwaar afgestraft.

Johnson won zelfs in districten die al ruim een eeuw als bolwerken van de sociaal-democraten werden beschouwd. Hij ging voortvarend te werk en rolde de vlag van de Europese Unie op. Maar drie maanden na zijn monsterzege belandde de wereld plotseling in een pandemie. Johnson bagatelliseerde deze, totdat hij zelf met coronabesmetting op een IC-afdeling werd opgenomen. Daarna trok hij wel fanatiek ten strijde tegen het coronavirus en overgewicht, maar hij kwam ten val door zijn gebrek aan discipline. De wetten leken voor iedereen te gelden, maar niet voor Boris.

Lees ook over ‘Mr Brexit’: Waarom Boris Johnson al geschiedenis heeft geschreven

 

Johnson trad af, Liz Truss kwam. Met fantasieverhalen over belastingen en financiële markten. Zij was even vergeten dat de Brexit financieel nog niet goed is afgehandeld. Daarnaast is het Westen, dus ook Groot-Brittannië, verwikkeld in een conflict met Rusland, met de energiecrisis
als ingrijpend economisch gevolg. Liz Truss werd de kortst zittende premier in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. De Britse Conservatieve Partij moest weer een nieuwe leider aanwijzen.

Britse Conservatieven, en niet links, bevorderen ware emancipatie

Het zijn de Britse Conservatieven, niet de linkse politici, die ware emancipatie bevorderen. Tijdens de vorige leiderschapsstrijd vroeg ik aan een Britse chirurg van Afghaanse afkomst of Rishi Sunak een reële kans maakte. Het leek hem uitgesloten, omdat Sunak een Indiër is. Het beleid van het Britse Rijk was altijd om de ‘lokale bevolking’, oftewel de gekoloniseerden, rustig te houden. Ze mochten nooit de Britten leiden. De ‘echte’ Brit was de baas. En nu, in 2022, is Rishi Sunak de premier van het land.

De Britten werkten in diverse landen  – zelfs in Iran, dat geen Britse kolonie was – samen met fundamentalistische geestelijk leiders om meer culturele invloed te krijgen op de bevolking. Daarom dachten ooit vrij veel Iraniërs dat de religieuze leiders, de ayatollahs, Britse agenten waren. Aan het begin van de Iraanse Revolutie (1979) werd zelfs getwijfeld of imam Khomeini wel een echte Iraniër was: ‘Je weet maar nooit, zijn broer woonde in India, misschien is hij een Brit, zoals Lawrence of Arabia.’

Dat achterlijke fundamentalistische mullahs werden ingezet om over de geest van het volk te heersen, was een koloniale tactiek. De Fransen deden dat overigens niet in hun koloniën. Zij promootten de waarden van de Verlichting. En dat doen ze nog steeds.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw