Jonathan Holslag Premium Corner

Brengt Taiwan-bezoek Pelosi militair conflict met China dichterbij?

03 augustus 2022Leestijd: 4 minuten

Hoewel China zich al ruim een halve eeuw voorbereidt op een oorlog met Taiwan, blijft het worstelen met verschillende beperkingen, schrijft Jonathan Holslag. Maar net zoals in het geval van Rusland hoeft dat een invasie niet onmogelijk te maken. Welke scenario’s zijn er?

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Nancy Pelosi is geland in Taiwan. Tijdens een twee uur durend telefoongesprek met Joe Biden vorige week bevestigde Xi Jinping dat Amerika en Taiwan de gevolgen moesten dragen als mevrouw Pelosi haar reis zou doorzetten. ‘Zij die met vuur spele, zullen eraan ten onder gaan.’ Er bestaat geen twijfel over de vastberadenheid van China om bedreigingen voor de hereniging af te straffen. Twee Chinese vliegdekschepen werden nabij Taiwan gelegd en in de provincie Fujian is een heuse militaire machtsopbouw aan de gang. Taiwan is heiliger voor China dan Oekraïne voor Rusland.

De voorbije dagen zijn er via sociale media beelden gedeeld van raketoefeningen en grote konvooien militaire voertuigen. Zulke oefeningen vinden vaker plaats. Sinds de jaren negentig  werd er in de Chinese pers niet zo’n harde oorlogstaal over Taiwan en de Verenigde Staten gebezigd. De vraag blijft nog steeds in welke mate China klaar is voor een militair antwoord, in de wetenschap dat een incident een groter conflict kan uitlokken.

Taiwan

Meer over een mogelijke invasie van Taiwan: China valt aan in flits of slow motion

Drie scenario’s

Het meest waarschijnlijke scenario is een zogenoemde show of force, een grootschalige oefening  waarbij wellicht ook de middenlijn in de Straat van Taiwan zal worden overschreden. Een tweede scenario is dat China probeert een of enkele van de kleine Taiwanese eilanden in de Straat van Taiwan – Quemoy en Matsu bijvoorbeeld – in te lijven. Dat zou militair haalbaar moeten zijn, maar een enorme diplomatieke en militaire crisis in gang zetten. Een derde scenario is een algemene invasie. Op dit moment zijn er echter geen aanwijzingen dat China zich klaarmaakt voor zo’n operatie. China kampt bovendien nog steeds met belangrijke beperkingen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.