Jonathan Holslag Premium Corner

Wat ons nog kan redden van permanent hoge energieprijzen

15 juni 2022Leestijd: 3 minuten

De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen van olie en gas doen pieken. Helaas zijn er maar weinig alternatieven voor de Russische brandstoffen, schrijft Jonathan Holslag.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef verschillende boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en wat dit betekent voor Europa.

Energie is geen vanzelfsprekendheid meer. Het aandeel van energie in ons gezinsbudget daalde de afgelopen decennia tot ongeveer 10 procent. Nu ziet het ernaar uit dat we er, voor lange tijd, opnieuw meer aan zullen uitgeven. Deskundigen kijken met bezorgdheid naar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne komende winter. Een vertegenwoordiger van het Internationaal Energieagentschap legde me dat vorige week zo uit: ‘Vergeet het oppompen van extra vaten. Het enige wat ons kan redden van een energiecrisis, is een economische crisis. Het zal lange tijd slechter gaan alvorens het opnieuw beter kan gaan.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.