Robbert de Witt Premium Corner

Nu hij is verlost van de EU, gaat Boris Johnson voorop in de strijd

31 mei 2022Leestijd: 4 minuten

Rond de oorlog in Oekraïne handelde de Britse regering veel sneller dan andere Europese landen, schrijft Robbert de Witt. Dat is een gevolg van Brexit waar je niet veel critici van het Britse vertrek uit de EU over hoort.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Soms is een anekdote zo mooi, dat het jammer is als blijkt dat hij helemaal niet klopt. Een van de beroemdste uitspraken over hoe lastig het is om de geschiedenis te beoordelen, komt van de Chinese premier Zhou Enlai. In 1972, tijdens het beladen bezoek van de Amerikaanse president ­Richard Nixon aan communistisch China, werd Zhou Enlai gevraagd wat hij vond van de Franse Revolutie. ‘Dat is nog te vroeg om te zeggen,’ was het antwoord.

Jarenlang werd de uitspraak in het Westen aangehaald als typerend voor de Chinese politieke cultuur en wijsheid. Immers, de Franse Revolutie had plaats in 1789. Zhou Enlais voorzichtige antwoord maakte duidelijk dat Chinezen met het oosterse geduld van eeuwen naar de geschiedenis kijken.

Helaas klopt het niet. Een Amerikaanse diplomaat verklaarde later dat Zhou Enlai het nog te vroeg vond om de Franse studentenrevolte van mei ’68 te beoordelen. Die speelde zich slechts vier jaar eerder af.

Voor- en tegenstanders ruziën nog altijd over de gevolgen van de Brexit

Het misverstand illustreert wel hoe lastig het is om de gevolgen van historische gebeurtenissen te beoordelen. Zo is het nog maar twee jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk, na 47 jaar lidmaatschap, uit de Europese Unie (EU) stapte. Behalve de ‘brexiteers’ (iets minder dan de helft van de Britse bevolking) was vrijwel iedereen ervan overtuigd dat een Europese ‘exit’ dramatisch zou uitpakken voor het eiland.

Het zou de Britten grote economische schade opleveren als er weer importtarieven en bureaucratische regels zouden worden ingesteld. Mogelijk zou de Britse economische groei permanent lager uitvallen.

Is dat ook zo? Of is het, ruim twee jaar na de echtscheiding, ‘nog te vroeg om te zeggen’? Voor- en tegenstanders ruziën hier nog altijd over. Geregeld zien beide kampen aanwijzingen voor hun eigen gelijk. Bijvoorbeeld bij de beelden van die kilometerslange files van vrachtwagens naar Dover (die staan er nog altijd). Bij die havenstad moeten truckers sinds Brexit uitgebreide douanecontroles ondergaan. Nu zullen die koppige brexiteers wel spijt hebben, hoorde je dan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.