Premium Lock Zege Macron maskeert problemen die ook Nederland en EU raken

25 april 2022Leestijd: 3 minuten
Macron en zijn vrouw vieren overwinning Franse presidentsverkiezingen. Foto: Ludovic MARIN / AFP

Voor het eerst in twintig jaar is een Franse president herkozen, maar van een jubelstemming in Parijs en daarbuiten is geen sprake, constateert Robbert de Witt. Want de zege van Emmanuel Macron (44) mag overtuigend lijken, onder het oppervlak is er alle reden voor de Fransen en de rest van Europa om bezorgd te zijn over de nabije toekomst van Frankrijk.

Macron kreeg gisteren, zondag 24 april, in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen bijna 59 procent van de stemmen. Zijn uitdager Marine Le Pen kwam niet eens in de buurt, met ruim 41 procent van de stemmen.

Macron

Lees ook dit opiniestuk van Geerten Waling: Niet Le Pen maar juist Macron is de Franse Trump

Opluchting over de keuze van de Fransen was er vooral in Brussel en elders in Europa. Om twee redenen hoopten velen dat Le Pen het niet zou redden. Haar warme banden met het Kremlin – dat haar partij meefinancierde – zouden betekenen dat het westerse front tegen de oorlogszuchtige Vladimir Poetin breekt. Le Pen ziet in het Rusland van Poetin een belangrijke partner, ondanks de oorlog in Oekraïne.

Le Pen wilde Frankrijk uit NAVO: een heel slecht signaal

En Le Pen wilde dat Frankrijk, het EU-land met het grootste leger, zich zou terugtrekken uit het militaire commando van de NAVO. Een heel slecht signaal, nu het Westen eindelijk eens verenigd optreedt tegen de Russische agressie.

Ten tweede zou zij met haar linkse economische programma Frankrijk economisch alleen maar verder verzwakken. Hogere belastingen, een hoger minimumloon, een lagere pensioenleeftijd (terug naar 60) en een groter begrotingstekort zouden de Franse economie bepaald niet concurrerender maken. Frankrijk loopt al steeds verder achter bij rijkere Noord-Europese landen als Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw