Robbert de Witt Premium Corner

Zege Macron maskeert problemen die ook Nederland en EU raken

25 april 2022Leestijd: 3 minuten

Voor het eerst in twintig jaar is een Franse president herkozen, maar van een jubelstemming in Parijs en daarbuiten is geen sprake, constateert Robbert de Witt. Want de zege van Emmanuel Macron (44) mag overtuigend lijken, onder het oppervlak is er alle reden voor de Fransen en de rest van Europa om bezorgd te zijn over de nabije toekomst van Frankrijk.

Macron kreeg gisteren, zondag 24 april, in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen bijna 59 procent van de stemmen. Zijn uitdager Marine Le Pen kwam niet eens in de buurt, met ruim 41 procent van de stemmen.

Macron

Lees ook dit opiniestuk van Geerten Waling: Niet Le Pen maar juist Macron is de Franse Trump

Opluchting over de keuze van de Fransen was er vooral in Brussel en elders in Europa. Om twee redenen hoopten velen dat Le Pen het niet zou redden. Haar warme banden met het Kremlin – dat haar partij meefinancierde – zouden betekenen dat het westerse front tegen de oorlogszuchtige Vladimir Poetin breekt. Le Pen ziet in het Rusland van Poetin een belangrijke partner, ondanks de oorlog in Oekraïne.

Le Pen wilde Frankrijk uit NAVO: een heel slecht signaal

En Le Pen wilde dat Frankrijk, het EU-land met het grootste leger, zich zou terugtrekken uit het militaire commando van de NAVO. Een heel slecht signaal, nu het Westen eindelijk eens verenigd optreedt tegen de Russische agressie.

Ten tweede zou zij met haar linkse economische programma Frankrijk economisch alleen maar verder verzwakken. Hogere belastingen, een hoger minimumloon, een lagere pensioenleeftijd (terug naar 60) en een groter begrotingstekort zouden de Franse economie bepaald niet concurrerender maken. Frankrijk loopt al steeds verder achter bij rijkere Noord-Europese landen als Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.