Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Russische heldin als lichtpuntje in ellendige oorlog

15 maart 2022Leestijd: 3 minuten

Na een oorlog duiken decennia later vaak nog verhalen op over verzetshelden. Hun verhalen boeien volgende generaties. De oorlog in Oekraïne kunnen we tot op de minuut volgen. Tussen alle ellende in, ontwaren we af en toe een lichtpuntje, schrijft Carla Joosten, en zien we zelfs helden in actie. Marina Ovsjannikova is er zo een.

Ovsjannikova ondernam een opvallende actie door op de belangrijkste propagandazender van Rusland een papier te tonen met de tekst  ‘Stop de oorlog! Geloof de propaganda niet! Ze liegen je hier voor.’

Lees ook Constanteyn Roelofs over heldinnen in Oekraïne

Ze was zo slim om in een tevoren opgenomen filmpje te vertellen dat ze zelf jarenlang als producer bij de zender had gewerkt en enorme spijt had dat ze onderdeel was geweest van de Kremlin-propaganda.

Haar hangt mogelijk een lange celstraf boven het hoofd

Marina Ovsjannikova werd op sociale media onmiddellijk tot heldin gekroond. En dat is ze. Alleen al het feit dat haar mogelijk een lange celstraf boven het hoofd hangt, is een illustratie voor de moed die deze dochter van een Oekraïnse vader en een Russische moeder toonde. Ze werd meteen opgepakt – het lot van veel Russische actievoerders die zich openlijk tegen de oorlog keren.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft Marina Ovsjannikova in een videotoespraak intussen bedankt voor haar protestactie tegen de oorlog.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.