René van Rijckevorsel Premium Corner

Belgen houden kerncentrales open. Terecht. Nu Duitsland nog

19 maart 2022Leestijd: 2 minuten

Hulde aan de Belgen, en dan vooral aan de Groenen in de coalitie, die bereid zijn geweest om hun kroonjuweel, de kernuitstap, op te geven. België houdt de twee nieuwste centrales open. Duitsland moet er een voorbeeld aan nemen, schrijft EW’s correspondent in Brussel, René van Rijckevorsel.

Onder druk wordt alles vloeibaar, is het cliché dat vaak wordt gebruikt als het onmogelijke toch mogelijk blijkt. Nou, de gewelddadige druk die Vladimir Poetin uitoefent op Oekraïne, heeft al tot heel wat onwaarschijnlijke tournures in Europa geleid. Maar dat België afziet van de ‘kernuitstap’, met de Groenen in de regering bovendien, mag toch wel als een zeer bijzondere wending worden gezien.

Het Belgische parlement nam al in 2003 (bijna 20 jaar geleden!) onder toenmalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) een wet aan om het gebruik van kernenergie af te bouwen. De productie van de zeven reactoren in Doel en Tihange moest veertig jaar na hun ingebruikname worden gestaakt, in 2025. Kernenergie is goed voor zo’n 40 procent van de Belgische stroom.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.