Premium Lock Steun Polen: neem vluchtelingen uit Oekraïne op

26 februari 2022Leestijd: 3 minuten
Oekraïeners vluchten uit Donetsk and Luhansk. Foto: ANP

Vele Oekraïners ontvluchten hun land wegens de Russische inval. De Europese Unie en geallieerde landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen behoren ze een warm welkom te geven, schrijft Jelte Wiersma.

Opvang in de regio. Dat is het mantra van het Nederlandse kabinet en bijna alle Europese regeringen als het gaat om vluchtelingen. Met dit juiste principe wordt al decennia de hand gelicht. Vluchtelingen van heinde en verre zijn in Europa opgevangen en uiteindelijk genationaliseerd.

Oorlog in onze regio

Gezien de mantra ‘opvang in de regio’ – hoe wankel ook – zou het de EU-landen, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Noorwegen sieren dit voor Oekraïners wel na te leven. De inval in Oekraïne door het Rusland van president Vladimir Poetin leidt tot vele vluchtelingen. In onze regio, op ons continent. War in Europe was de terechte kop in de New York Post. Wie wat verder weg staat van Oekraïne, zoals de redacteuren van deze Amerikaanse krant, zien de oorlog voor wat het is: een oorlog in Europa, tussen twee Europese landen.

Deze donkere realiteit betekent dat in ons Europa wordt gevochten. Oekraïners die willen vluchten voor het geweld en de Poetin-dictatuur die hun na een eventuele bezetting te wachten staat, kunnen maar één kant op: naar het westen, naa de buurlanden Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië – landen die lid zijn van de Europese Unie (EU) en de NAVO. Oostwaarts ligt Rusland, noordwaarts Poetins trekpop Wit-Rusland. Zuidwaarts vluchten gaat nauwelijks, want daar ligt de onstuimige Zwarte Zee met een grote Russische vloot. Moldavië aan de Oekraïense zuidwestgrens is mogelijk Poetins volgende prooi, aangezien dat land geen EU- en NAVO-lid is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw