Robbert de Witt Premium Corner

Nu weer Interpol: Westen verliest aan invloed, valse profeten winnen

27 november 2021Leestijd: 2 minuten

Omstreden politiechef uit de Verenigde Arabische Emiraten  wordt gekozen tot voorzitter van Interpol. Zo worden autoritaire regimes steeds invloedrijker in internationale organisaties. Het Westen staat erbij en kijkt ernaar, schrijft Robbert de Witt.

Blijkbaar maakten alle bezwaren uit Europa en Noord-Amerika niet uit: afgelopen week werd Ahmed Naser al-Raisi door de Algemene Vergadering van Interpol gekozen tot nieuwe voorzitter van de internationale opsporingsdienst. Al-Raisi is inspecteur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) – kort gezegd: politiechef in deze steenrijke Golfstaat.

Mensenrechtenraad

Lees ook dit opiniestuk van Robbert de Witt: Nederland heeft niets te zoeken in obscene VN-Mensenrechtenraad

Hij geldt als zeer omstreden, omdat hij volgens critici in die rol verantwoordelijk was voor het martelen, seksueel misbruik, verdwijningen en het muilkorven van critici in de VAE. Hoewel het voorzitterschap op papier vooral een ceremoniële functie is, wordt ook gevreesd dat de VAE via Interpol critici kan laten opsporen en uiteindelijk vastzetten. Mensenrechtenorganisaties en leden van het Europees Parlement proberen al maanden zijn benoeming te voorkomen, omdat daarmee de reputatie van Interpol naar de knoppen zou gaan.

Voor wat, hoort wat

Vergeefs, zo blijkt dus. Wat mogelijk een rol speelt, is dat de steenrijke Emiraten de op een na grootste financier van de politie-organisatie zijn. Via een stichting met een fraaie naam, de Interpol Foundation for a Safer World – waarvan de Verenigde Arabische Emiraten vrijwel de enige donateur zijn – wordt jaarlijks bijna 60 miljoen dollar overgemaakt naar het Interpol-hoofdkwartier in Frankrijk. Voor wat hoort wat, denk je dan.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.