Jelte Wiersma Premium Corner

Europees Parlement blokkeert verdrag met China: bravo

25 mei 2021

Het Europees Parlement blokkeert het handels- en investeringsverdrag dat de 27 EU-regeringsleiders sloten met de communistische leider Xi Jinping. Xi heeft namelijk sancties ingesteld tegen vier Europees Parlementsleden. Uitstekend dat het Parlement niet met zich laat sollen, schrijft Jelte Wiersma.

De 705 leden van het Europees Parlement hebben nogal eens de neiging te discussiëren en te stemmen over zaken waarover zij niet gaan. Zo wordt de ene na de andere resolutie aangenomen waarin de een of andere oproep wordt gedaan. Dat mag natuurlijk, een volksvertegenwoordiging mag als belangrijkste democratische huis gelukkig zelf bepalen waarover het debatteert en stemt. Maar als debatten en daarop volgende stemmingen geen consequenties kunnen hebben, omdat het Parlement daartoe verdragsrechtelijk niet in staat is, neemt het Parlement de burger niet serieus.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Luister naar Thierry B: breng chipproductie naar Nederland

Het Europees Parlement is immers een gemankeerd parlement. Het kan niet zoals een nationaal parlement de spelregels (Grondwet) wijzigen en daarmee de eigen macht vergroten of verkleinen. Het zijn de regeringsleiders en in hun kielzog de nationale parlementen die bepalen waarover het Europees Parlement macht heeft en waarover niet.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner