Premium Lock Poetin heeft bitter weinig aan zijn ‘vriend’ Trump

06 december 2018Leestijd: 4 minuten
Trump (rechts) kijkt naar Poetin, tijdens de G20-top

Opmerkelijk: ondanks alle beschuldigingen en vermoedens over samenzwering met de Russen, kiest de regering-Trump voor een keiharde lijn tegenover het Kremlin, ziet Robbert de Witt.

Donald Trump en Rusland, die combinatie is nog altijd verdacht. Speciaal onderzoeker Robert Mueller heeft zijn onderzoek naar de banden van het Kremlin met het campagneteam van de Amerikaanse president – of mogelijk zelfs met Trump zelf – nog altijd niet gepresenteerd. Bewijs voor ‘collusion’ – samenzwering – is er dus ook nog niet.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is chef van de redactie Buitenland bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Allerlei indirecte dwarsverbanden zijn er wel, hoewel die soms zeer indirect zijn en het hele web zo ingewikkeld is dat allerlei schema’s nodig zijn om deze verbanden aan te tonen (en misschien is dat ook juist de bedoeling van zulke schema’s).

Elke ontmoeting tussen de twee is verdacht

Toch gaat het in de Amerikaanse media, en bijgevolg ook in sommige Nederlandse media, al bijna twee jaar over Trumps banden met Rusland. Alsof de Amerikaanse president weinig meer is dan een stroman van de baas in het Kremlin. Elke ontmoeting tussen de twee is daarmee verdacht: doet Trump te vriendelijk, te amicaal, dan komt dat wellicht omdat de Russische president Vladimir Poetin ‘iets’ weet van Trump. Is de Amerikaanse president soms chantabel?

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Beter bevriend met autocraten dan met Europese leiders

Dat beeld van samenzwering heeft zich inmiddels zo genesteld, dat het een beetje is komen los te staan van de werkelijkheid. Net als, overigens, het beeld dat onder president Trump het Westen is ‘gescheurd’. Alsof de Verenigde Staten steeds verder wegdrijven van Europa en de Atlantische Oceaan steeds breder wordt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.