Robbert de Witt Premium Corner

Poetin heeft bitter weinig aan zijn ‘vriend’ Trump

06 december 2018

Opmerkelijk: ondanks alle beschuldigingen en vermoedens over samenzwering met de Russen, kiest de regering-Trump voor een keiharde lijn tegenover het Kremlin, ziet Robbert de Witt.

Donald Trump en Rusland, die combinatie is nog altijd verdacht. Speciaal onderzoeker Robert Mueller heeft zijn onderzoek naar de banden van het Kremlin met het campagneteam van de Amerikaanse president – of mogelijk zelfs met Trump zelf – nog altijd niet gepresenteerd. Bewijs voor ‘collusion’ – samenzwering – is er dus ook nog niet.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is chef van de redactie Buitenland bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Allerlei indirecte dwarsverbanden zijn er wel, hoewel die soms zeer indirect zijn en het hele web zo ingewikkeld is dat allerlei schema’s nodig zijn om deze verbanden aan te tonen (en misschien is dat ook juist de bedoeling van zulke schema’s).

Elke ontmoeting tussen de twee is verdacht

Toch gaat het in de Amerikaanse media, en bijgevolg ook in sommige Nederlandse media, al bijna twee jaar over Trumps banden met Rusland. Alsof de Amerikaanse president weinig meer is dan een stroman van de baas in het Kremlin. Elke ontmoeting tussen de twee is daarmee verdacht: doet Trump te vriendelijk, te amicaal, dan komt dat wellicht omdat de Russische president Vladimir Poetin ‘iets’ weet van Trump. Is de Amerikaanse president soms chantabel?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Beter bevriend met autocraten dan met Europese leiders

Dat beeld van samenzwering heeft zich inmiddels zo genesteld, dat het een beetje is komen los te staan van de werkelijkheid. Net als, overigens, het beeld dat onder president Trump het Westen is ‘gescheurd’. Alsof de Verenigde Staten steeds verder wegdrijven van Europa en de Atlantische Oceaan steeds breder wordt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.